Kdo byl střelec z Ostravy? Možná amokový pachatel, odhaduje psychopatolog

10. prosinec 2019

Změnil dnešní zločin z Fakultní nemocnice Ostrava - Svinov pohled na bezpečnostní situaci v Česku? Kdo byl stavební technik Ctirad V., který zastřeli šest lidí a další tři zranil (z toho dva vážně)? Před zásahem policie spáchal sebevraždu, a to ve chvíli, kdy jeho automobil vypátral vrtulník. 

Čtěte také

Ve speciálním vysílání Plusu se etoped a psychopatolog Andrej Drbohlav pokusil nastínit obecný psychologický profil pachatele podobného typu, jakým mohl být i Ctirad V.

„V celkovém komplexu útočníků toho typu, jaký jsme teď zaznamenali v Ostravě, není příliš mnoho. Je to relativně specifická, drobná skupina jedinců, které bychom odborně mohli označit jako amokoví střelci. Tedy ti, co pod nějakým buď náhlým, nebo naopak dlouhodobým, duševním pnutí, a pravděpodobně i v soustavě stresorů, se kterými se neumějí vyrovnávat, zaútočí náhle,“ říká Drbohlav. 

Připomíná, že za posledních pět let počet podobných činů po celém světě dramaticky přibývá. „V různých částech světa je to za pět let o 300 % a globálně jde o 150% nárůst. Je to fenomén na obrovském vzestupu,“ doplňuje.

Motiv? Pozor na spekulace!

Jaký by mohl být motiv? Spekuluje se, že stavební technik se domníval, že je vážně nemocný a nikdo ho snad nechtěl řádně léčit.

Čtěte také

„Motivů může být nepřeberně. Tedy to, co dokáže člověka dostat do akutní rozlady, kdy přejde hranice zdravé duše,“ odpovídá.

„Když se podíváte na obecně motivační vzorce podobných útočníků, tak je to většinou domnělé příkoří, se kterými se nedokážou dobře vyrovnat. Touha po pomstě, po zviditelnění. Takovým typickým prvkem pak bývá paranoidní vidění světa a reality.“   

Drbohlav ale varuje veřejnost, aby za každou cenu nespekulovala o opravdovém motivu střelce.

„Z odborného, neřku-li vědeckého pohledu, je v prvních hodinách a dnech nešťastné motiv analyzovat. Těch dnů je 13, pak to klesá, ale po těchto několik dní se zvyšuje pravděpodobnost, že to může slyšet nebo vidět někdo, kdo se v tom zrcadlí. Takže opatrně je třeba nakládat se všemi hypotézami. Velmi opatrně,“ dodává.

Podrobnosti a názory Josefa Krause, politologa a bezpečnostního analytika z Katedry politologie FSS Masarykovy univerzity si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Plus. Ptal se Jan Burda.

Hosté:
Josef Kraus, politolog a bezpečnostní analytik z Katedry politologie FSS Masarykovy univerzity,
Andrej Drbohlav, etoped a psychopatolog
redaktorka Andrea Kubová

Spustit audio

Související