Ostrava uctí památku obětí střelby, zhasne městské dominanty

10. prosinec 2019 13:05

Ostrava uctí památku šesti obětí, které dnes ráno přišly o život při tragické střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zhasnuty zůstanou tři ostravské dominanty – radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice.

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) pak kvůli vyhlášení státního smutku kontaktoval premiéra Andreje Babiše (ANO), informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Čtěte také

„Oběti tragické ranní střelby uctíme také zhasnutím ostravských dominant a minutou ticha na zítřejším zasedání ostravských zastupitelů. Na budově radnice vyvěsíme černou vlajku. Zabývat se budeme také konkrétní formou pomoci pozůstalým,“ řekl Macura.

Do Ostravy začaly přicházet také kondolence z domova i ze zahraničí. Jednou z prvních bylo vyjádření lítosti od švédské velvyslankyně Viktorie Li.

Ruší se program vánočních trhů

Na tragédii už reagoval i centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Ruší dnešní odpolední a večerní doprovodný program na vánočních trzích na hlavním pódiu na Masarykově náměstí v Ostravě. Zhasnuto dnes bude i vánoční osvětlení v centru města.

„Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu vyjadřuje hlubokou soustrast s pozůstalými po obětech a všem zraněným,“ uvedla starostka obvodu Zuzana Ožanová (ANO).

Po celý den budou zastaveny i oba kolotoče na Masarykově náměstí a jeden na Jiráskově náměstí. Středeční program by se měl konat podle plánu. „Každé vystoupení bude uvedeno moderátorem pietní připomínkou tragédie. Oběti události uctíme minutou ticha,“ uvedl mluvčí obvodu David Račák.

Dodal, že na místě dnes úřad vyvěsí informační tabule se zdůvodněním těchto opatření. Od středy bude občanům k dispozici také kondolenční kniha v hlavní hale budovy radnice.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio