Karel Kyncl – muž, který onemocněl rozhlasem

20. červenec 2018

Legenda rozhlasové žurnalistiky, šikanovaný a vězněný disident a po emigraci do Velké Británie opět úspěšný novinář. Takový byl Karel Kyncl.

Narodil se 6. ledna 1927. Byl členem Dismanova dětského rozhlasového souboru a o svém dětství a prvním setkání s rozhlasem vypráví v nahrávce z roku 1961. V letech 1948 až 1968 byl redaktorem Československého rozhlasu – s krátkou přestávkou na přelomu čtyřicátých a padesátých let, kdy působil v deníku Mladá fronta.

Poslechněte si, co říkal Karel Kyncl o Angličanech!

Ivan Kyncl a Karel Kyncl

Angličané prý mají ta nejpřísnější pravidla nemorálnosti na světě a mají sklon považovat svět za morální tělocvičnu. Tak třeba i to zaznělo v jednom ze zápisníků legendárního zpravodaje Karla Kyncla. Připomeňte si legendárního zpravodaje s námi!

V první polovině 60. let působil jako rozhlasový zpravodaj ve Spojených státech. Z tohoto období jsme vybrali ukázku z jeho cyklu reportáží, zpráv a komentářů o vraždě prezidenta Kennedyho, a také úvod rozhovoru s Jiřím Voskovcem, který byl natočen v roce 1963.

V letech 1966 až 1968 byl naším zpravodajem v jihovýchodní Asii, tedy převážně ve Vietnamu. Kromě ukázky z jeho vietnamských válečných reportáží jsme z tohoto období vybrali i úryvek z velmi pozoruhodné reportáže z Číny, kde právě propukala tamní kulturní revoluce.

Po návratu do Československa v roce 1968 natočil obsáhlý rozhlasový cyklus o zločinech padesátých let – i z něj přinášíme krátkou ukázku. Poté odletěl do Japonska, kde ho zastihla zpráva o sovětské invazi. Vrací se do Evropy a přes krátké pobyty v Jugoslávii a Rakousku (o něm vypráví v ukázce v jednom z pozdějších rozhovorů) se na podzim 1968 ocitá opět doma.

JFK s manželkou pár vteřin před smrtí v Dallasu 22. listopadu 1963

Opouští rozhlas a krátce pracuje v Československé televizi, odkud musí odejít v roce 1969. Poté pracuje jako dokumentátor a prodavač zmrzliny. Je dvakrát vězněn, režimem opakovaně šikanován a podepisuje Chartu 77 – v roce 1983 pak s manželkou emigruje do Velké Británie.

Životopisy: Karel Kyncl

Ivan Kyncl a Karel Kyncl

V týdnu od 2. do 6. dubna se v cyklu „Životopisů slavných" setkáme s novinářem, spisovatelem, ale především velkým rozhlasákem Karlem Kynclem.

Zde spolupracoval s BBC – přinášíme ukázku z jeho prvního rozhovoru po příjezdu do exilu, také s Hlasem Ameriky a s britským tiskem. Od roku 1990 se stal stálým zpravodajem nejprve Československého, a poté Českého rozhlasu ve Velké Británii. Opakovaně se vracel domů a natočil zde řadu autobiograficky a bilančně laděných rozhovorů, z nichž rovněž přinášíme několik klíčových pasáží.

Zemřel 1. dubna 1997 v Praze. Naší poslední ukázkou je rozhovor s autorem jeho posmrtně vydané biografie Milanem Pokorným.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.