Karel Hvížďala: Strany a mafie útočí na kritické myšlení

12. červenec 2021

V polovině června policie zatkla po majiteli listu, který je ve vazbě již od roku 2020, jednoho komentátora a další den i šéfredaktora a čtyři editory a manažery novin Apple Daily. Tak 24. června 2021 zanikly po třiceti letech jediné opoziční noviny, které v Hongkongu vycházely.

Čtenáře si získaly investigativními články, ostrými komentáři, které rozkrývaly praktiky komunistické Číny i falše bulváru. Tím Čína porušila miniústavu, která po přechodu Hongkongu z britské pod čínskou správu zaručovala svobodu slova. Pod podobným tlakem je veřejnoprávní rozhlas a televize, do jejichž čela byl dosazen státní úředník.

Čtěte také

Jenže podobná situace je i v Evropské unii. Vynecháme-li tentokrát naše problémy okolo České televize, tak musím připomenout Maďarsko Viktora Orbána, kde byla média až na pár výjimek proměněna v inzertní noviny vlády, jak napsal redaktor portálu 444.hu Péter Erdélyi. Reportéři bez hranic dokonce přirovnali Orbána k běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

A připomenout musím i Polsko Jaroslawa Kaczynského, kde již většina médií je v područí jeho politické strany. To se ukázalo i o prvním červencovém víkendu, kdy se z Bruselu vrátil do Polska bývalý úspěšný premiér Donald Tusk a zakladatel strany Občanská platforma.

Tusk pronesl zásadní projev, v němž prohlásil, že se vrátil domů, aby jeho strana v příštích volbách zvítězila. Místo analýzy nové situace veřejnoprávní celoplošná televize TVP odvysílala pořad, v němž zveřejnila záběry, na nichž Tusk hovoří německy, a sugerovala posluchačům, že pracuje pro Německo a Rusko a že o jeho návratu do Polska rozhodli Němci.

Pravdu nelze nikdy vlastnit

V poslední době se k těmto zemím, kterým vadí svobodná média, přidalo i Slovinsko v čele s premiérem Janezem Janšou. Ten, stejně jako třeba již zmíněný Orbán, potřebuje neustále vyhledávat nepřítele, aby odlákal pozornost od svých problémů. Mezi nepřátele řadí i novináře a tiskovou kancelář STA, které kvůli tomu zkraje roku nechal seškrtat rozpočet.

Čtěte také

A protože Janša silně spolupracuje s Orbánem, maďarští podnikatelé začali ve Slovinsku horečně budovat alternativní tiskové impérium, o které by se mohl Janša opřít.

Nejkrutější útok na svobodu médií se odehrál 6. července 2021 v Amsterodamu, kde byl nizozemský televizní novinář Peter R. de Vries postřelen před studiem. Tento reportér měl vystoupit jako svědek v největším trestním procesu v Nizozemsku, který je veden proti organizovanému zločinu. Mezi obviněnými je i vůdce mafiánského gangu Riduan Taghi. Dle médií to byl právě on, kdo novináře zařadil na takzvanou listinu smrti.

Karel Hvížďala

Všechny zmíněné zásahy a pokus o vraždu novináře jsou namířeny proti základním hodnotám, na kterých Evropská unie stojí a mezi něž patří i svoboda slova. Ztráta této svobody, která je zásadní podmínkou pro zachování kritického myšlení, vždy znamenala ztrátu všech ostatních svobod, jak můžeme vidět v Hongkongu.

Pokud ji nedokážeme obhájit, zvítězí v Evropě majitelé pravdy nad těmi, kteří vědí, že pravdu nelze nikdy vlastnit, tu je možné jen pracně, namáhavě a stále hledat. To by byl skutečný konec EU.

Autor je publicista

Spustit audio