Karel Hvížďala: Boj o monopol na interpretace dění

4. květen 2021

To, co nyní zažíváme kolem kauzy Vrbětice, se už netýká vůbec jenom dvou výbuchů v tomto muničním skladu, ale i podobně podstatného problému, který zní: boj o monopol či alespoň o převahu na šíření interpretací ve veřejném prostoru.

A protože prezidenta, sociální demokraty a komunisty volí převážně starší občané, pro které je hlavním zdrojem informací televize, soustředila se snaha nejen těchto subjektů, ale i těch, které jsou kritizovány, na podání kárné žaloby nebo zřejmě i na možnost odvolání nejvyššího státního zástupce a pomocí nových radních i ředitele České televize.

Čtěte také

Připomeňme si stručně průběh událostí kolem Vrbětic: Nejprve premiér a ministr vnitra prohlásili veřejně, že v případě kauzy Vrbětice existuje jen jedna verze, což potvrdil i nejvyšší státní zástupce. Podle této verze výbuch způsobila ruská rozvědka GRU. Prezident týden na to ve svém televizním vystoupení prohlásil, že jsou dvě verze.

A před několika dny ministryně spravedlnosti dodala, že existují nejen dvě verze, ale dokonce ještě víc. Řekla to pro Novinky v podcastu PoliTalk, aniž však jiné verze pojmenovala. A mluvčí Hradu na dotaz iDNES prohlásil, že prezidentovi Miloši Zemanovi po jeho projevu ke kauze Vrbětice, odvysílaném v neděli na CNN Prima News, se údajně dostává mohutné podpory občanů.

Český klídek

Česká média a i veřejnost to ovšem vidí jinak. Podle průzkumu firmy NMS Market Research i kvůli tomu prezidentovi nedůvěřuje 63 procent lidí. To stvrdily i protesty ve čtvrtek 29. dubna. Manifestace uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii po celé republice.

Čtěte také

A i titulky v médiích se proti falešným interpretacím vzpouzí: „Senát Parlamentu ČR plánuje ústavní stížnost na prezidenta Miloše Zemana kvůli obvinění z velezrady v souvislosti s kauzou Vrbětice“. „České ministerstvo obrany odmítlo obvinění z přechovávání zakázaných zbraní“. „Český premiér po setkání se Zemanem prohlásil, že existuje jediná verze výbuchu ve Vrběticích“.

Ministryně spravedlnosti se navíc ve stejné době přidala k absurdnímu návrhu komunistů, aby se zaměstnanci České televize a Českého rozhlasu stali veřejnými funkcionáři, kteří podléhají zákonu o střetu zájmů, a byla to i ona, kdo hovořil o možnosti odvolání nejvyššího státního zástupce.

Karel Hvížďala

Situace před blížícími se dvěma volbami je velice vážná, protože, jak napsal filozof Karl Jaspers: „Zanedbat spolupráci na strukturování mocenských poměrů, na boji o moc ve smyslu služby právu je základní politickou vinou i vinou morální. Neboť tam, kde moc sama sebe neomezuje, je násilí a teror, který končí zničením života a duše.“

A my můžeme dodat, že jen občané, kteří uznávají, že musí nést odpovědnost za stav společnosti a nenechávají se obloudit emocemi psychopatů, jsou skutečně svobodní. Jenže být zodpovědným není pohodlné zvlášť pro ty, kteří si zvykli na český klídek.

Autor je publicista

Spustit audio