Daniel Kroupa: Vrbětice – důkazy, důkazy!

25. duben 2021

Lord James zahlédne manželku lady Hamiltonovou, jak se zahradníkem vešla do ložnice. Sníží se k tomu, že pozoruje klíčovou dírkou, co se děje uvnitř. Vidí, jak se svléknou, vklouznou do postele a zhasnou. Lord se napřímí a poznamená: „Zase ta strašná nejistota.“

Na plénu Poslanecké sněmovny při projednávání výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích, ze kterého jsou podle premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka důvodně podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU Myškin a Čepiga, podobný postoj jako zmíněný lord zaujal předseda komunistické strany Vojtěch Filip.

Čtěte také

Ve chvíli, kdy vláda podle svých slov disponuje doklady, že oba podezřelí byli v době výbuchu na stejném místě, že pod falešnou identitou o vstup do areálu žádali, a kdy byli ztotožněni s agenty, kteří v roce 2018 spáchali v Salisbury atentát, který se rovněž neobešel bez obětí, pan Filip cítí strašnou nejistotu a volá po důkazech. „Jako právník musím trvat na tom, že důvodné podezření není důkaz a vyhoštění diplomatů je krok, který bude mít reciproční důsledky. Komu to slouží? ČR a EU určitě ne.“

Inu, důkazy budou důležité, až podezřelí ze spáchání zločinu, při kterém zahynuli dva lidé a vznikly miliardové škody, stanou před českým soudem. Pak bude moct při jejich obhajobě využít svého právnického vzdělání a zpochybňovat předložené dokumenty. Nejdříve se ale bude muset u svých přátel přimluvit, aby ti údajně nespravedlivě obviňovaní obchodníci se sportovní stravou dostali příležitost se před nezávislou soudní stolicí očistit. Odhaduji, že ruská strana něco takového nepřipustí. A že k tomu má dobré důvody.

Ochrana země

Čtěte také

Vláda není soudem a jejím úkolem není řešit právní kličky při zpochybňování důkazů. Nese odpovědnost za bezpečnost našeho státu a za bezpečnost jeho občanů, proto je její povinností konat i na základě pouhých informací, pokud zakládají důvodné podezření, že je ohrožena. Podobně, jako je policie povinna v případě domácího násilí na prvním místě ochránit potenciální oběť, a to i v případě, že není jisté, jestli podezřelý je skutečným pachatelem.

Přítomnost důstojníků ruské armády s falešnými pasy na místě činu v době, kdy byl spáchán, je dostatečným důvodem k tomu, aby vláda dala této mocnosti, se kterou máme platnou smlouvu o přátelství, důrazně najevo, že podobné jednání je na území suverénního státu nepřípustné. Učinila tak vypovězením osmnácti špiónů s diplomatickým krytím, kteří i bez toho neměli na našem území co pohledávat.

Filozof a pedagog Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Daniel Kroupa

Policie a Bezpečnostní informační služba disponují i dalšími informacemi, které tyto organizace zveřejnit nemohou, pokud nechtějí odhalit zemi vyvíjející proti nám nepřátelskou činnost zdroje, od nichž pocházejí. A pokud se také nehodlají vůči partnerským tajným službám znemožnit natolik, aby přišly o jejich spolupráci na společné bezpečnosti. Strany, které zveřejnění takových informací požadují, nepracují v zájmu České republiky, ale vědomě pomáhají našim nepřátelům.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Související