Karel Hvížďala

externí komentátor

Připravuje komentáře pro pořad Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus.

Vytváří zpravodajsko-publicistické příspěvky zejména do pořadu Názory argumenty

Narozen 16. 8. 1941 v Praze, novinář a esejista. Studoval strojařinu a později politické vědy a němčinu a německou literaturu.  

V šedesátých letech pracoval v Mladém světě, po normalizaci v nakladatelství Albatros, od roku 1978 do roku 1990 v exilu v SRN, kde spolupracoval s RFE, Deutschlandfunkem, BBC a psal rozhlasové hry.  

Od roku 1990 byl šéfreportérem a předsedou představenstva společnosti MAFRA, která vydává MF Dnes, v letech 1994 – 1999 spoluzakladatel a spoluvydavatel newsmagazínu Týden. Nyní ve svobodném povolání.  

Vydal více než třicet knih rozhovorů, mimo jiné s Václavem Havlem, Václavem Bělohradským, Karolem Sidonem, Karlem Schwarzenbergem, Jacquesem Rupnikem, Evou Jiřičnou, Jiřím Přibáněm. Dále pět próz, m.j. Fialoví ježci, Raroh, Nevěry, a přes dvacet rozhlasových her, m.j. Vzkaz, Rekonstrukce začínajícího básníka, Snídaně na střeše, a také pět knih o médiích: Moc a nemoc médií, Jak myslet média, Restaurování slov, Interviewer aneb restaurování kontextů a Mardatu, vzpoury v žurnalistice a knihu esejí Pokusy.  

V květnu 2015 vyšel výbor jeho fejetonů pod názvem Osmý den týdne a v roce 2017 pokračování vzpomínkových fejetonů Dobře mrtvý dědeček. A koncem roku ještě vyjdou dvě knihy Vlčice: Magda Vášáryová, Iva Brožová a Svět Václava Ciglera.  

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové