Kalousek: Rozpočtové výdaje, které nejsou nezbytné, se budou muset seškrtat. Třeba sleva na jízdné pro seniory

19. březen 2020

O tom, že současná situace kolem šíření koronaviru bude mít velký dopad na ekonomiku, nelze pochybovat. Ostatně mnohé firmy mají problémy už teď, třeba restauracím se tržby propadly na minimum. Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO už také oznámila, že počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu.

Novelu zákona o státním rozpočtu požaduje po ministerstvu financí také rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Jak ale měnit rozpočet ve chvíli, kdy nikdo neví, jak dlouho bude nouzový stav trvat?

Čtěte také

Jeden z členů výboru Milan Feranec z hnutí ANO ve vysílání Plusu vysvětluje, že jejich doporučení míří k tomu, že bude třeba přehodnotit priority rozpočtu kvůli mimořádné situaci, ve které se nacházíme.

„Můj osobní názor je, že by se měl rozpočet přehodnotit nebo přidat novela zákona až podle výsledků prvního kvartálu a dubnové makroekonomické prognózy.“

Další člen rozpočtového výboru a bývalý ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek říká, že bude nutné podpořit malé a střední podniky, které teď mohou přemýšlet, jestli není lepší zavřít. Výdaje, které nejsou nezbytné, navrhuje seškrtat.

„Symbolická je sleva na jízdné pro seniory – teď potřebujeme, aby senioři seděli doma, nikam nechodili, natož někam jezdili vlakem. Těch 6 miliard můžeme škrtnout rovnou. Pak jsou to provozní výdaje jednotlivých kapitol, které jsou velmi velkorysé. Okamžitě bych škrtal 15 % a přesunul to na impulsy ekonomice,“ vyjmenovává Kalousek.

Čtěte také

Pomoc podnikatelům podporuje i Feranec s tím, že je jasné, že schodek rozpočtu nebude 40 miliard korun a důležité je, že na současnou situaci stát reaguje. Konkrétní položky, které by se měly seškrtat, ale jmenovat nechce.

Vláda ve středu uvedla, že by mohla podpořit ekonomiku částkou 100 miliard korun a zárukami v hodnotě 900 miliard korun. Toto prohlášení pokládá Kalousek za správné, i když upozorňuje na to, že vláda nemá rezervy. K tomu Feranec podotýká, že se navyšovaly investice do lidí a podle jeho mínění to bylo správné.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že bude nutné přehodnotit plány ohledně ekologických opatření EU. Co si o tom myslí oba členové rozpočtového výboru sněmovny? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Bumba , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související