Jít teď do rizika širokého promoření by bylo velmi bolestivé. Rázem bychom na tom byli jako v New Yorku, varuje ekonom Jurajda

16. duben 2020

Apel na co nejrychlejší zavedení chytré karantény se už ozývá ze všech stran. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který je za její zavedení zodpovědný, prohlásil, že ji spustí 1. května.

Mnozí odborníci ale varují, že máme jen malé časové okno na to, aby vůbec měla smysl. Člen obnovené Národní ekonomické rady vlády, ekonom a profesor CERGE-EI Štěpán Jurajda tvrdí, že nebezpečí se zvyšuje s postupným uvolňováním opatření proti šíření onemocnění covid-19.

„Pokud by se zvýšila rychlost šíření, tedy míra přenosu, tak bude schopnost chytré karantény klesat. Musíme tak doufat, že naše vrcholné vedení (tedy vláda a Ústřední krizový štáb) zajistí její rychlý náběh, a to nejen trasování, ale taky využívání aplikací do chytrých telefonů,“ říká ve vysílání Plusu.

V New Yorku se promořili. Hodně bolestivě

Pokud první vlna otevírání obchodů, ke které došlo před Velikonocemi, navýší míru nakažených, uvidíme to až za týden nebo dva.

Čtěte také

„Nutně musíme udělat testy, které nám řeknou, jak daleko jsme v tom nechvalném promoření. Informace z Rakouska, ale i z jiných evropských zemí ukazují, že je to procento velmi malé, tak do úrovně 1–2 %. Strategie jít do rizika širokého promoření by pro nás byla strašně bolestivá. Byli bychom na tom jako v New Yorku, kde sice teď už asi mají desítky procent promořených, ale prošli si peklem. Když teď zůstáváme na nízkém stupni, tak o to důležitější je zmiňované zavedení chytré karantény.“

Jak je taková karanténa důležitá, ukazuje i na příkladu Jižní Koreje, kde epidemii omezili nejen bez nejtvrdších opatření.

„Se svými zhruba 50 miliony obyvatel se teď dostali na stovku nových nákaz denně, což je vlastně nula. Ukazují ale (světu), že jde společnost otevřít hygienickými a dalšími opatřeními… Vyžaduje to ale schopnost najít velmi rychle nově nakažené a nečekat na to, až dostanou horečku, kašel a nakazí mnoho dalších,“ dodává.

Víc v audiozáznamu rozhovoru Tomáše Pavlíčka.  

Spustit audio

Související