Jiří Přibáň: Volby ukážou, jestli se přikloníme k autoritářsko-populistickému modelu a nakolik cynický je český volič

15. červen 2021

Tématem předvolební kampaně bude covid-19 a všechny jeho důsledky, které svět na příští léta zásadně ovlivní, myslí si sociolog a profesor právní filozofie na univerzitě ve velšském Cardiffu Jiří Přibáň. Pokles důvěry Čechů v současnou vládu přitom považuje za logický. Jde o pochopitelnou reakci na to, že země, která první covidovou vlnu zvládla skoro nejlépe v Evropě, napodruhé zcela propadla. „Počet mrtvých je děsivý a tu odpovědnost z vlády nikdo nesundá,“ říká.

Pandemie onemocnění způsobeného koronavirem SARS-CoV-2 podle Přibáně proměnila pohled nejen na vzdělání a vzdělávání, ale i naši zkušenost s cestováním a hranicemi.

Čtěte také

„Zjistili jsme, co česká společnost dokáže zvládnout sama a na co potřebuje pomoc ostatních zemí. Vlastně se ukázalo, jak důležité je, že je Česká republika součástí většího celku Evropské unie.“

Sociolog z University of Cardiff přitom upozorňuje, že tímto výrokem nesnižuje ani nebagatelizuje dílčí neúspěchy, které se objevily například s prvním obdobím shánění vakcín.

Volby rozhodnou o dalším směřování

Vedle účtování s představiteli řízení státu v době krize, budou ale nadcházející volby hledat odpověď na otázku, kam povedou další české kroky, míní Přibáň.

Čtěte také

„Hnutí ANO působí na české politické scéně deset let a za tu dobu se posunulo z antikorupčně-liberálního hnutí k hnutí jednoznačně autoritářskému a populistickému,“ soudí a pokračuje:

Volby nebudou o tom, jestli vyhraje ANO, Piráti a Starostové nebo koalice Spolu, ale o tom, kam bude česká společnost směřovat a jestli se posune spíš k autoritářsko-populistickému modelu, který známe z Polska a Maďarska, nebo jestli naopak zvítězí subjekty, jež pevně ukotví Českou republiku tam, kam chtěla dlouhá léta patřit – do evropských struktur.“

V tuto chvíli v Evropské unii hrajeme třetí housle, tvrdí host Veroniky Sedláčkové. Je to ale dáno nejvíc tím, že Česká republika hrát důležitější roli nechce, myslí si.

Babišův střet zájmů

V kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), na který opakovaně ukázala Evropská komise, je zásadní, jak celou věc vnímá společnost.

Čtěte také

„Mnohem důležitější než samotná rezoluce je, jak to vnímají voliči. Jestli to nevnímají jako problém, pak by se asi mělo vysvětlit, že když někdo dosáhne na dotace, které nakonec nejdou z evropského rozpočtu, tak ty peníze musí odněkud jít. Z něčích kapes.“

Přibáň nechce problém premiérova střetu zájmů umenšovat, upozorňuje ale, že podobné problémy řeší i jiné země. Coby příklad uvádí bývalého předsedu italské vlády Silvia Berlusconiho.

„Je otázka, jestli český volič není tak cynický, že je mu to jedno. Možná ale budou volby odpovědí i na ni,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Veroniky Sedláčkové s Jiřím Přibáněm.

autoři: Veronika Sedláčková , marz
Spustit audio

Související