Právník Přibáň: Životy neohrožuje opozice, ale vláda chaotická tak, až ji lidé přestali poslouchat

16. únor 2021

Vládě se sice podařilo na poslední chvíli vyhlásit na dalších čtrnáct dní nouzový stav, ale musela kvůli tomu nestandardně přesvědčit hejtmany, aby o vyhlášení požádali. Podle právníka Jiřího Přibáně to ale není v souladu s Ústavu. „Vláda se snažila zneužít nouze. Česká republika se skutečně vlivem jejího rozhodování ocitla v děsivé situaci,“ kritizuje.

Politici se podle něj dlouhodobě snaží ohýbat Ústavu podle svých momentálních zájmů. Vláda se nyní rozhodla neuposlechnout vůli Poslanecké sněmovny, která odmítla prodloužení nouzového stavu. „Využila k tomu jednu z možných berliček, ale ta berlička je značně protiústavní,“ upozorňuje právník a sociolog působící na univerzitě v Cardiffu.

Čtěte také

„Vláda je ochotná jakkoli obejít Ústavu, aby mohla vládnout prostřednictvím nouzového stavu. To je velmi nebezpečné, protože dnes je to covid a zítra to může být cokoli jiného,“ varuje.

Sněmovna sice může nouzový stav kdykoli zrušit, Přibáň ale podotýká, že dolní komora má i svůj aktivní hlas, který vláda musí poslouchat. „Jsme svědky celkového rozpadu důvěry ve sněmovně, v politice i v celé společnosti,“ dodává.

Otázka, zda byl nouzový stav vyhlášen podle Ústavy, zároveň není jen teoretickým sporem, ale ohrožuje životy nás všech.

„Ten, kdo ohrožuje naše životy, není Poslanecká sněmovna ani opozice, ale vláda, která opozici naprosto ignorovala, včetně stran, které ji doposud podporovaly,“ připomíná Přibáň a poukazuje na to, že například i v politicky velice rozděleném Izraeli vznikla vláda národní jednoty. Naopak v Česku dochází k dalšímu vyostření stranických sporů.

Hrozí absolutní cynismus

Česko je dnes jednou z pandemií nejvíce postižených zemí na světě, což je prý vizitkou vlády, tvrdí Přibáň: 

„Vlivem rozhodování vlády se Česko ocitlo v děsivé situaci v porovnání s okolím. Ze země, která byla loni na jaře shodou šťastných okolností takřka nezasažená covidem. A teď je jednou z nejzasaženějších na světě. Vláda tápe a je chaotická do té míry, že ji občané přestali poslouchat.“ 

Čtěte také

Vlády se během koronavirové krize musí stále učit a reagovat na aktuální vývoj. Přibáň se ale pozastavuje nad tím, že český kabinet na rozdíl od jiných nemá připravený jasný plán očkování populace.

„V situaci, kdy pandemie sílí, tak česká vláda chce otevírat obchody. Působí chaotickým dojmem, a to samozřejmě padá na odpovědnost premiéra a celé vlády,“ míní Přibáň.

Chaotické vládnutí podle něj vede k tomu, že se občané přestávají řídit vládními opatřeními.

„Stupeň nedůvěry se může zvyšovat do té míry, že budeme svědky absolutního cynismu, kdy lidé nebudou respektovat vůbec žádné slovo – protože když pravidla nerespektují politici a ústavní činitelé, proč by je měl respektovat prostý občan, který je velmi omezován ve svém životě. To má své důvody, ale i své limity,“ zdůrazňuje.

Jak se ve srovnání s Českem vynucují pravidla ve Velké Británii? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související