Poslanecká sněmovna může nouzový stav kdykoli zrušit, vláda nic neporušila, míní právník Mlsna

15. únor 2021

Vláda na základě žádosti krajských hejtmanů prodloužila stav nouze o čtrnáct dní, přestože to Poslanecká sněmovna o několik dní dříve odmítla. „Hejtmani využili svého zákonného oprávnění,“ konstatuje bývalý předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna. Podle něj jde o skutkově jinou situaci, přestože navazuje na původní nouzový stav.

„Odmyslíme-li politickou rétoriku a budeme se držet práva, tak zatím nebylo konstatováno, že by vláda porušovala platné právo,“ pokračuje Mlsna s tím, že nouzový stav byl dosud vždy prodlužován se souhlasem sněmovny a krizová opatření vlády přezkoumával Ústavní soud.

Čtěte také

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v otevřeném dopise vládě napsal, že vláda nemůže vyhlásit nouzový stav proti vůli Poslanecké sněmovny ani na popud hejtmanů. 

Vláda je totiž podle Ústavy odpovědná sněmovně a vyhlášení obdobného nouzového stavu by v situaci, kdy jeho pokračování poslanci odmítli, porušilo kontrolní funkci zákonodárného sboru.

„Poslanecká sněmovna pravomoc nad vládou neztratila, protože může nouzový stav kdykoli zrušit. To je její ústavní právo,“ namítá Mlsna, nyní předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Je třeba pandemický zákon?

Vláda by v pondělí měla projednat nový pandemický zákon, který by mohl omezit nutnost využívání nouzového stavu v boji proti covidu-19.

Čtěte také

Mlsna ovšem upozorňuje na to, že už loni na ministerstvu vnitra vznikl návrh zákona, který by umožňoval přijímat krizová opatření, aniž by musel být vyhlášen nouzový stav. A ve sněmovně je také návrh z dílny Pirátské strany, pro schválení některého z nich ale zřejmě chybí politická vůle.

Otázkou podle Mlsny je, zda podle pandemického zákona bude možné například vyhlásit zákaz vycházení. „Pandemický zákon nemůže vést k tomu, že by vláda dostala ještě větší pravomoci, než jaké má dnes v rámci krizové legislativy, kdy je navíc pod kontrolou Poslanecké sněmovny,“ podotýká.

„Krizová legislativa, jak je dnes napsána, umožňuje postihnout všechny možné situace – živelní a průmyslové katastrofy, sucho nebo ohrožení veřejného zdraví. Byla-li účinná opatření v době jarní krize – a první vlna pandemie se zvládla –, tak to ukazuje, že krizový zákon postačuje,“ uvádí právník.

Jak je to s vymahatelností zákazů a příkazů platných v době nouzového stavu? Jaký vliv má nouzový stav na možnosti vlády nakupovat zdravotní pomůcky?  Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.