Donald Trump byl současně prezidentem a parodií na prezidenta, myslí si právník a sociolog Přibáň

13. listopad 2020

Díky politice končícího prezidenta Spojených států amerických si představitelé Evropské unie uvědomili, že nelze spoléhat na supervelmoc, jako je USA, říká filozof, právník a sociolog Jiří Příbáň, aktuálně působící na univerzitě ve velšském Cardiffu.

„Ze strany Donalda Trumpa je to nezamýšlený důsledek. On by měl rád Evropu slabou, ale jeho negativismus směrem k Unii vyvolal pravý opak. Unie teď ví, že musí postupovat jako samostatný celek a musí mít svou vlastní globální politiku.“

Čtěte také

Host Interview Plus Jana Bumby upozorňuje na roli náhody v politice, kterou zejména politologové často podceňují, a dodává, že význam Evropy bude takový, jaký si ho sama udělá.

„Jsme ale svědky civilizačního posunu, kdy se centrum obchodu dostává na území Pacifiku. Tam se napříště budou řešit geopolitické konflikty. Evropa může přispět jednotným trhem, alternativním ekonomickým modelem a tím, že se bude bránit nekalé konkurenci, odkudkoli bude přicházet.“

Fenomén Trump

Pokud jde o osobnost Donalda Trumpa a spor o existenci takzvaného „trumpismu“, staví se Příbáň na stranu těch, podle nichž nic takového neexistuje.

Čtěte také

„Abychom vymysleli nějaký -ismus, potřebujeme ideologii nebo ucelený myšlenkový směr. A Donald Trump byl historicky první prezident USA, který se o žádný think tank, který by mu dodával myšlenky, neopíral. Neměl žádného Kissingera,“ vysvětluje s odkazem na velkého teoretika a praktika diplomacie.

A připomíná také bývalého velvyslance Spojených států při OSN Johna Boltona. „Odcházel z Bílého domu naprosto zděšen z toho, co je Donald Trump za člověka. Sice s charismatem, ale naprosto zmateného a neschopného racionálního kalkulu,“ tvrdí Přibáň.

Žijeme ve společnosti, kde získávání voličů nevyžaduje racionální přesvědčování, ideologii ani program.
Jiří Přibáň

Přesto Trump reprezentuje jakýsi nový styl politiky, myslí si Přibáň: „Je to spíš symptom a ukazuje, že žijeme ve společnosti, kde získávání voličů nevyžaduje racionální přesvědčování, ideologii ani program. To je vlastně takový ‚anti-ismus‘.“

Chaotickým způsobem řízení se Donaldu Trumpovi blíží podle Přibáně třeba český premiér Andrej Babiš (ANO). „I když si nemyslím, že by se Trumpův styl dal opakovat nebo převzít do českých podmínek.“

Jiří Přibáň v pořadu Otázky Václava Moravce

A nejde to zřejmě tak docela ani ve Velké Británii, kde je premiérem k Trumpovi často přirovnávaný konzervativec Boris Johnson. Británie je totiž na rozdíl od USA parlamentní monarchií a premiér je tak v rozhodování daleko svázanější.

Hysterická postvolební reakce

V současnosti jsme podle Jiřího Přibáně v případě Spojených států svědky hysterické postvolební reakce: „Ty právní bitvy, které Trump slibuje, nemají téměř žádnou šanci na úspěch.“

A upozorňuje, že 45. prezident USA svým chováním delegitimizuje celý tamní demokratický systém. „Bohužel to ale patří k jeho celkovému stylu. Donald Trump byl současně prezidentem a parodií na prezidenta,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Jana Bumby s Jiřím Přibáněm.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.