Jestliže jsou naše návrhy zločinné, pak má Bělorusko velký problém se zákonností, tvrdí členka koordinační rady

21. srpen 2020

Běloruské protesty pokračují už 12 dní. Zatímco několik tisíc protestujících ve čtvrtek na minském Náměstí nezávislosti zpívalo, v brestské oblasti policie zadržela deset účastníků demonstrací. Prokurátor se je chystá obvinit z napadení veřejného činitele.

„Policie už zadržela lídra stávkového výboru automobilky MAZ Jevgenije Bochvalovova a vyšetřovací výbor zároveň předvolal k výslechu šéfa stávkujících v minském závodě na výrobu traktorů MTZ,“ říká na Plusu zahraniční redaktor Českého rozhlasu Martin Balucha. 

Čtěte také

Běloruská generální prokuratura začala trestně stíhat i členy opoziční koordinační rady. Generální prokurátor Alexandr Konjuk už dřív tvrdil, že činnost rady je neústavní a cílem skupiny je uchvácení státní moci. 

Členka koordinační rady Olga Kovalková radu hájí s tím, že o převzetí moci nijak neusilují. V oficiálním prohlášení je doslova uvedeno: „Jestliže jsou naše návrhy zločinné, pak má země velký problém se zákonností“. 

Vznik koordinační rady ohlásila lídryně opozice a prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská. Zemi ale krátce po volbách musela opustit a odcestovala do Litvy.

Cílem rady, ve které bylo při založení snad až 70 umělců, novinářů, podnikatelů i zástupců občanské společnosti, je vypsání nových, spravedlivých a svobodných voleb s účastí zahraničních pozorovatelů. Podle britské BBC je už ale většina běloruské opozice ve vězení.

Jednání Merkeková-Macron

Bělorusko bylo podle Baluchy tématem i čtvrteční schůzky francouzského prezidenta s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. 

Čtěte také

Emmanuel Macron pak řekl: „Evropská unie musí i nadále podporovat stovky tisíc Bělorusů, kteří poklidně demonstrují za svá lidská práva, svobodu a nezávislost. Je proto nezbytný dialog mezi úřady, opozicí a občanskou společností. Chceme, aby tyto rozhovory zahájili sami Bělorusové. Nicméně je Unie připravená je podpořit, jestliže to tamní obyvatelé budou považovat za užitečné a budou si to přát.“ 

Na sankcích proti běloruskému režimu se tento týden shodli lídři všech 27 zemí Unie.

„Sankce chce uvalit na zatím neznámý počet lidí, kteří se v Bělorusku měli zapojovat do údajného zfalšování hlasování nebo do brutálního potlačování demonstrací. EU chce podporovat pokojně protestující a přislíbila i finanční podporu směřovanou směrem k nestátním organizacím. Peníze by měly pomáhat obětem násilí nebo při vzniku nezávislých médií,“ shrnuje redaktor Martin Balucha. 

Celý rozhovor Martiny Maškové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související