Lukašenko získal v prezidentských volbách v Minsku jen 35 % hlasů, zjistil komentátor Dvořák z odhadů skutečných výsledků

19. srpen 2020

Běloruské protesty nekončí, naopak. V zemi se poprvé sešla opoziční takzvaná Koordinační rada pro nenásilné převzetí moci. O uvalení sankcí jednali i lídři Unie. Taky se začínají objevovat první snad opravdu reálné výsledky voleb.

Podle skutečně poctivého sčítání hlasů v běloruských prezidentských volbách měl pokračující prezident Alexandr Lukašenko v hlavním městě Minsk víc než 30 až 35 procent hlasů.

K těmto výsledkům dospěli odborníci na základě závěrů volebních komisí, které čísla „jen tak nevytáhly z rukávu“, ale hlasy opravdu spočítaly, tvrdí zahraničně-politický komentátor Libor Dvořák.

Čtěte také

„Je to výsledek, ke kterému došli ruští sociologové podle dat z 323 minských volebních místností. Dospěli k tomu, že Lukašenko získal jen těch 30 až 35 procent hlasů, zatímco  Svjatlana Cichanouská měla dostat 55 až 65 procent. Ostatně, sama tato čísla opakovala s tím, že tam, kde byly hlasy spočítány řádně, získala až 70 procent,“ říká Dvořák ve vysílání Českého rozhlasu Plus . 

Popisuje i postup, který měli ruští sociologové k získání dat zvolit. „Říká se tomu alternativní čtení oficiálních zdrojů. Okamžitě totiž odhadli, kde byly výsledky manipulované. Třeba tam, kde měl Lukašenko ,oficiálních‘ 78 procent a Cichanouská 9,5 procent, tak bylo evidentní, že to jsou výsledky manipulované. Tedy že se tam hlasy přihazovaly. Zatímco tam, kde se opravdu sčítalo, tak to byly výsledky úplně jiné, relevantní,“ dodává komentátor s tím, že jen můžeme doufat, že se někdy skutečné výsledky dozvíme.

EU volby neuznává 

O situaci v Bělorusku ve středu jednali i lídři Evropské unie. Předseda Evropské rady Charles Michel po videosummitu oznámil, že Unie výsledky prezidentských voleb neuznává a brzy uvalí sankce na „podstatný počet“ osob odpovědných mimo jiné za volební manipulace.

Aktuální dění v audiozáznamu shrnují i zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu Martin Dorazín a Ivana Milenkovičová. Ptala se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související