Jan Lipavský: Česko by se mělo podílet na posilování východních jednotek NATO

28. leden 2022
Výrok týdne

Česká republika by se měla podílet na nasazení nových vojenských jednotek NATO v zemích východního křídla Aliance. Uprostřed trvajícího napětí kolem hrozby ruské invaze na Ukrajinu to ve čtvrtek prohlásil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Šéf české diplomacie v Bruselu jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Pouze jsem deklaroval zájem České republiky se na tom podílet. Ale ten konkrétní příspěvek potom na stůl ponese ministerstvo obrany.
Jan Lipavský

Čtěte také

A Lipavský dodal: „Bude probíhat ,ministeriáda‘ ministrů obrany, kde to bude jedno z hlavních témat. A věřím tomu, že Česká republika najde dostatečně silný příspěvek k posilování už existujících struktur. Zahraničně-politicky na tom samozřejmě máme velmi silný zájem. Je to otázka naší vlastní bezpečnosti.“

Bylo to prohlášení ministra Lipavského překvapivé, a to vzhledem k tomu, jak vypadala česká zahraniční politika v posledních letech? 

Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje příští týden v Moskvě jednat o dodávkách plynu. Rýsuje se odklon české zahraniční politiky od zbytku visegrádské čtyřky? 

Lipavského při jeho nástupu někteří politici a pozorovatelé považovali za „slabší článek vlády“. Jak se s tím zatím dokázal popasovat?

Celý Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli analytik Pavel Havlíček z Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky a redaktorka Marie Bastlová ze serveru Seznam Zprávy.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související