Jan Fingerland: Švédsko pod dohledem zprava

17. říjen 2022

Neuvěřitelné se stalo skutkem a strana Švédští demokraté se dostala do vlády. Nebo přinejmenším k jejím dveřím. Jsou totiž čerstvými signatáři koaliční dohody s novým premiérem. Dohodu o sestavení vlády uzavřely tři tradiční středopravé strany, Umírnění, Křesťanští demokraté a Liberálové, a také Švédští demokraté, obvykle označovaní za krajně pravicovou stranu, jež byla ostatními proudy zatím považována za nedotknutelnou.

Čtěte také

Je charakteristické, že budoucí premiér za Umírněné Ulf Kristersson měl při tiskové konferenci předsedu Švédských demokratů Jimmie Åkessona po své pravici a ostatní dva koaliční partnery po levici, jako kdyby je od sebe odděloval.

Jenže Švédští demokraté dostali v minulých volbách 20 a půl procenta a teoreticky to měl být jejich předseda Åkesson, kdo by sestavoval vládu. Rozhodl se této možnosti vzdát, a dokonce ani neusiloval o přímou účast ve vládě, takže své odpůrce dráždí ještě méně.

Něco za něco

Čtěte také

Dal přednost tomu, že bude moci ovlivňovat politiku menšinové vlády, kterou bude udržovat u moci, a získá možnost obsadit část státní správy svými lidmi, kteří tak budou moci dohlížet na zavádění jejich požadavků.

Jak se tedy politika příští švédské vlády změní? Švédští demokraté za své velké téma považují bezpečnost a imigraci a na ty se také soustředí většina položek, kterým se věnuje pozornost.

Švédští demokraté žádají vyšší tresty pro recidivisty a až zdvojnásobení trestů za vybrané trestné činy. Míří tím například na šířící se násilí páchané ozbrojenými kriminálními gangy. Bude zaveden institut anonymního korunního svědka a rozšířeno používání pouličních kamer, případně zakázána pouliční žebrota.

Čtěte také

Jiným cílem je omezit imigraci všeho druhu. Zvyšuje se například minimální plat pro zahraniční pracovníky, a to na švédský platový medián 33 tisíc švédských korun. To povede k drastickému snížení počtu lidí přicházejících do Švédska za prací.

Získat občanství bude možné až po osmi letech a zpřísní se také podmínky pro jeho nabytí. Držitelé dvojího občanství, kteří se dopustí vážného trestného činu, mohou o to švédské přijít.

Má se snížit otevřenost při udělování azylu na úroveň minima zaručeného Evropskou unií, Švédsko tedy dostojí svým mezinárodním závazkům, ale nebude velkorysejší než ostatní evropské státy. Bude se přezkoumávat, zda trvají důvody pro udělení azylu, například zda už skončil konflikt, kvůli kterému dotyčný žadatel přišel.

Změna paradigmatu

Zpřísnit se má také pravidlo pro slučování rodin jen na partnera a nezletilé děti, už by se tedy nevztahoval na sourozence, rodiče nebo dospělé děti. Změny se týkají i jiných oblastí života, Švédsko má například obnovit výstavbu jaderných elektráren, od kterých se v minulých letech naopak odvracelo.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Řadu těchto položek Švédští demokraté prosadili díky ústupkům Liberálů, kteří za to – navzdory špatnému volebnímu výsledku získali křeslo ve vládě. Umírnění, kteří měli plány reformovat ekonomiku, ustoupili ve věci zachování výše podpory v nezaměstnanosti, protože Švédští demokraté jsou v sociálních otázkách spíše na levici. Rozhodujícím ústupkem ale bylo zmíněné rozhodnutí Švédských demokratů takříkajíc nevstoupit do vlády hlavním vchodem, ale také už nezůstávají stát na ulici jako ostrakizovaná strana.

Jejich předseda Jimmie Åkesson to formuloval tak, že se tímto jednou provždy změnilo paradigma švédské politiky. To je určitě pravda, jen to různí lidé hodnotí různě.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio