Jan Bednář: Protesty v Hongkongu paralyzovaly letiště

12. srpen 2019

Poklidná protestní demonstrace na letišti v Hongkongu narostla v pondělí v podvečer do takových rozměrů, že přinutila tamní řízení letového provozu pozastavit odbavování všech odletů. Zrušeno bylo více než 100 odletů, které měly startovat po 18. hodině místního času. V odbavování odletů totiž bránilo asi pět tisíc demonstrantů, kteří se posadili na zem v odbavovací hale.

Letiště v Hongkongu patří k nejrušnějším na světě, ročně odbaví na 75 milionů pasažérů, ale tentokrát zde zavládl velký zmatek. Bezradní cestující bloudili letištními prostorami a nevěděli, na koho se mají obrátit.

Gumové projektily a kameny

Čtěte také

Pokud bylo cílem demonstrantů upozornit mezinárodní veřejnost na problémy Hongkongu, tak se jim to jistě podařilo, ale je otázka, jestli se jim tato taktika vyplatí. Uvěznění cestující totiž brzy ztráceli trpělivost, a ačkoli jindy možná s demonstranty sympatizovali, získali tentokrát pocit, že demonstranti zašli příliš daleko.

V minulých dnech stavěli demonstranti v ulicích Hongkongu improvizované barikády a stále častěji docházelo ke střetům s policií, kdy příslušníci policie neváhali házet do davu granáty se slzným plynem a střílet z nevelké vzdálenosti na lidi gumové projektily. Na policisty naopak z druhé strany létaly kameny a několik osob, včetně jednoho policisty, bylo při násilnostech vážně zraněno.

Množí se známky toho, že politické vedení Číny se možná rozhodne proti demonstrantům v Hongkongu rázně zakročit. Zostřuje se rétorika vládních prohlášení, kdy nejnověji byli účastníci protestů přirovnáváni k teroristům.

Kriminální živly

Čínská vláda považuje demonstrace v Hongkongu za nelegální a nebezpečné a zdůrazňuje jejich negativní dopad na ekonomiku provincie. Podle Pekingu podněcují násilnosti kriminální živly a také zahraniční mocnosti, které se „vměšují do vnitřních čínských záležitostí.”

Jan Bednář

Jak známo, bývalá britská kolonie Hongkong je dnes součástí Číny, ale má zatím zvláštní autonomní status, který jí zaručuje respektování občanských práv a svobod v mnohem větší míře, než je tomu v ostatní Číně. A právě současná vlna demonstrací převážně mladých lidí, vypukla proto, že obyvatelé Hongkongu mají dojem, že jejich svobody a práva v poslední době „erodují.” Demonstranti požadují rezignaci současného politického vedení města a nezávislé vyšetření policejní brutality. Jejich požadavkům však vláda v Pekingu zjevně nehodlá vyhovět.

Británie předala Hongkong Číně v roce 1997 na základě dohody, v níž je formulován princip „jedna země, dva systémy,” který měl trvat dalších 50 let. Vynutit si však dodržování dohody už není možné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Související