Jan Bednář: Nové napětí ve vztazích se Severní Koreou

7. srpen 2019
Názory a argumenty

Zásadní nejistota kolem vývoje v Severní Koreji trvá přes opakované pokusy amerického prezidenta Donalda Trumpa domluvit se o bezpečnostních otázkách přímo se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Naposledy se Trump osobně sešel s Kimem letos v červnu na spíše improvizované schůzce v demilitarizované zóně mezi Severní a Jižní Koreou uprostřed Korejského poloostrova, ale kromě obecné deklarace vzájemně dobrých úmyslů k ničemu konkrétnímu nedospěli.

Zdá se však, že Kim Čong-un zatím dodržuje svůj předchozí slib a nebude zkoušet další rakety dlouhého doletu, které by v budoucnu mohly zasáhnout území samotných Spojených států. 

Zřejmě jako manifestaci své síly ale nechal v minulých dvou týdnech vypálit už čtyři rakety krátkého doletu směrem do Japonského moře a mezi západními diplomaty v poslední době znovu panují pochybnosti o tom, zda Severní Korea opravdu ukončila svůj jaderný program, jak se na tom Kom Jong-un už dříve domluvil s Donaldem Trumpem.

Satelitní snímky severokorejských zařízení, kde by mohly být jaderné zbraně znovu vyvíjeny, spíše naznačují, že k jakémusi podezřelému pohybu tam dochází.

Zahrávání si s ohněm

Nejnověji vyvolává skandál důvěrná zpráva Organizace spojených národů, jejíž některé podrobnosti pronikly do médií. Podle této zprávy se podařilo Severní Koreji uchvátit během kyber útoků na světové finanční instituce asi dvě miliardy dolarů, které by mohla využít na svůj tajný zbrojní program. OSN potvrdila BBC, že v současné době vyšetřuje celkem pětatřicet kyber útoků na banky a internetové směnárny kryptoměn, z nichž podle uvedené zprávy měla Severní Korea získat tyto finanční prostředky. Jde v podstatě o hackerské útoky prováděné po internetu.

Podle odborníků mohly takovéto machinace, které je velmi těžké zpětně dohledat, pomoci severokorejskému režimu získat nelegálně veliké příjmy v zahraničních měnách. Zpráva prý také uvádí, že Severní Korea porušuje sankce, které na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN už v roce 2006.

Jan Bednář

Zvýšené napětí na Korejském poloostrově ovšem vyvolávají v současné době také námořní vojenské manévry, které každoročně v tuto dobu pořádá Jižní Korea ve spolupráci se Spojenými státy. Severní Korea je považuje za provokaci a severokorejský vůdce Kim Jong-un vydal ve středu prohlášení, že poslední odpálené severokorejské střely krátkého doletu mají sloužit jako varování Spojeným státům a Jižní Koreji.

Vypadá to jako „zahrávání si s ohněm“ a lze asi jen doufat, že současné napětí skončí spolu s koncem letošních vojenských manévrů v této oblasti.


Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Související