Hledání identity policistů, násilné odemykání telefonů. Protesty v Hongkongu ovlivňuje i technologie rozpoznávání tváří

1. srpen 2019

Z technologie rozpoznávání tváří se v Hongkongu stala zbraň, píše americký list New York Times. Protestující na sociálních sítích sdílejí fotografie policistů a dohledávají jejich skutečnou identitu. Bezpečnostní složky pak obcházejí zabezpečení mobilních telefonů tím, že násilím nutí protestující, aby pomocí biometrických senzorů odemkli svá zařízení a předložili je ke kontrole.

Protestující třeba nosí na demonstrace masky přes obličej a dokonce se snaží ničit městský kamerový systém. Obávají se totiž, že hongkongské policejní složky můžou technologii rozpoznávání tváří zneužívat k vytipovávání lidí k zatčení. Velkým tématem je i riziko, že místní vláda zavede čínský systém sociálního kreditu.

Strach z čínského systému

„Čínská vláda už několik let aktivně využívá rozsáhlou síť kamer napojenou na databázi s obličeji občanů. V reálném čase dochází ke sledování pohybu a rizikové aktivity a ze získaných dat může obyvatelům země vláda zakázat vycestovat nebo omezit přístup k některým službám,“ vysvětluje Lukáš Voříšek ze serveru InSmart.cz.

Jiří Grygar: Čínský systém známkování lidí od kolébky do hrobu? To je něco opravdu šíleného

Jiří Grygar shůry osvícený

Astronom a astrofyzik Jiří Grygar má silně skeptický pohled na budoucnost lidstva. Všiml si, že v Číně se už naplňuje vize tzv. orwellovského světa...

Hongkongská vláda zatím zavedení tohoto systému oficiálně odmítá a přijala velmi striktní nařízení na ochranu soukromí, ale technologie rozpoznávání tváří je už ve městě rozšířená.

Zařízení je třeba na hongkongském letišti nebo na přechodu mezi provincií a pevninskou Čínou. V sousední Číně pak policie už dnes běžně používá digitální otisky prstů a další biometrické údaje k hledání podezřelých.

Biometrické údaje

Na sociální síti Instagram existuje skupina s desítkami tisíc členů, kam lidé nahrávají fotky policistů, kteří nenosí identifikační číslo a protestující se je snaží identifikovat pomocí speciální aplikace na porovnávání fotek. Vyhledat identitu na internetu jen pomocí fotky může ale zkusit kdokoliv. Funkci, byť omezenou, nabízí třeba vyhledávač Google.

„Porovnávání obličejů funguje velmi dobře, ale internetoví giganti jako Facebook nebo Google se snaží veřejnou dostupnost této technologie omezovat, aby nedocházelo k omezování soukromí uživatelů,“ popisuje Voříšek.

Zákaz cestování pro špatné občany. Kontroverzní bodový systém většina Číňanů vítá, říká odborník

Voják před Velkým sálem lidu v Pekingu

Čína zakázala milionům svých občanů cestovat. 17,5 milionu Číňanů si nesmí koupit letenku a 5,5 milionu ani jízdenku na rychlovlak. Podle analytika projektu Sinopsis Filipa Jirouše jde o lidi, kteří nebyli schopni splatit své dluhy nebo se nepodřídili rozhodnutí soudu a ocitli se tak na černé listině.

S tím pak souvisí snaha policistů donutit zadržené, aby se podívali na telefon nebo přiložili prst ke čtečce a tím zařízení odemkli.

Zabezpečení moderních telefonů, jako jsou třeba iPhony, je velice těžké prolomit a bezpečnostní složky bez vstupu do zařízení třeba nemohou dokázat, že konkrétní protestující organizují nezákonnou činnost, vyzývají k vraždě policistů a podobně. Moderní přístroje ale mají speciální rychlé zkratky, které funkci zablokují.

Blokace telefonu 

„V případě, že máte sken obličeje aktivovaný, existuje u iPhonu rychlý hmat, stačí podržet boční tlačítko a jakékoliv z tlačítek hlasitosti, a následně se zobrazí uzamykací obrazovka vyžadující heslo. Uživatelé Androidu mají podobnou možnost jako uživatelé iPhonu,“ říká Lukáš Voříšek.

U telefonů se systémem Android si uživatelé musí blokaci nastavit sami v nastavení telefonu. V případě nebezpečí pak musí telefon uzamknout pomocí volby na displeji. Kromě toho jsou na trhu i aplikace, které třeba po zadání rychlého kódu celý telefon zablokují nebo smažou všechna data.

autoři: Ondřej Novák , jpr
Spustit audio

Související