Jak se dostali Řekové do Česka. Příběh jejich komunity začal po druhé světové válce

6. leden 2024

Pro prosté Řeky bylo osvobození od několikaleté německé okupace sice vítaným, ale spíš symbolickým milníkem. Válka totiž pokračovala, jen s tím rozdílem, že teď už nestříleli Řekové na Němce, ale na jiné Řeky, kteří se od nich lišili názorem na budoucí směřování země. A právě to přivedlo některé z nich do exilu – zamířili mimo jiné do tehdejšího Československa, jak přibližuje Téma Plus Víta Pohanky.

Zatímco zbytek světa směřoval ke konci války, v Aténách se v roce 1945 začalo znovu bojovat. Válka trvala další čtyři dlouhá léta. Tehdejší odbojáři se totiž odmítli nechat po odchodu Němců odzbrojit a odmítli také přistoupit na doporučení spojenců v čele s Británií, aby sestavili společnou vládu tvořenou znepřátelenými odbojovými skupinami.

Čtěte také

Jednou z bojujících stran byli komunisté. K nim se přidal i otec dnešního předsedy Řecké obce Ostrava Kostase Papasavoglua.

„Tatínek byl svědkem policejního násilí a poprav ze strany pravicové vlády. Bylo mu 23 let, pocházel z chudé zemědělské rodiny a z toho mála, co měli, museli podstatnou část odvádět. Jemu se ta situace prostě nelíbila, tak odešel k partyzánům a aktivně se zapojil do bojů,“ vysvětluje dnes Papasavoglu.

Komunisté sice dokázali na nějakou dobu ovládat území u hranic s Jugoslávií a Bulharskem na severu země. Ale pravicovou vládu začaly podporovat Spojené státy, školily a vyzbrojovaly její armádu. Naděje, které vkládali řečtí komunisté do pomoci ze Sovětského svazu, se nenaplnily.

Komunisté do Československa

Sovětský vůdce Josif Stalin totiž ctil dohodu uzavřenou za války s britským premiérem Winstonem Churchillem, podle které patřilo Řecko do západní sféry vlivu. A navíc se potřeboval soustředit na kontrolu nad východní Evropou a nestálo mu za to pálit si prsty ještě ve Středomoří.

V řecké občanské válce by bylo těžké mluvit o těch dobrých a těch zlých. Ti, kteří byli pro komunisty, čelili reálné hrozbě krvavých represí. Na druhou stranu ani komunisté a jejich stoupenci nemínili šetřit své rivaly v případě vítězství.

Čtěte také

Odhady se různí, ale do emigrace odešlo hodně přes sto tisíc Řeků a jejich rodinných příslušníků. Asi 12 tisíc jich dorazilo do Československa. Byli to komunisté a komunistické Československo jim poskytlo azyl. A mezi nimi byl i tatínek Kostase Papasavoglua.

Řeky tak najdete po celém světě a říká se, že deset milionů jich bydlí doma v Řecku a stejný počet v jiných zemích. Spolehlivé statistiky neexistují, ale jenom ve Spojených státech se k řeckému původu hlásí přes tři miliony lidí, početné řecké komunity prosperují ve všech světových metropolích.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související