Ivan Hoffman: Snášení zobákem

14. září 2022

Je takové chovatelské moudro, že slepice snášejí zobákem. Chcete-li po slepici vajíčka, nelze šetřit pšenicí. Před dvěma lety jsme metrák pšenice, což jsou dva padesátikilové pytle, koupili od místního zemědělce za čtyři stovky.

Letos si řekl o čtyři stovky za pytel jeden. Nakoupili jsme tedy pšenice polovinu a vzhledem k tomu snášení zobákem dojde i k redukci hejna na polovinu. Slepicím jsme to ještě neřekli, není dobré je stresovat. Navíc, co takového bychom jim mohli říct? Že se mají uskromnit a vzít si svetr? Riskovat na dvorku demonstraci? Takhle to nefunguje.

Máme mimochodem i přísloví, že ani kuře zadarmo nehrabe, kterým naznačujeme, že ani člověku není přirozené uskromňování a svetr, neboť stejně jako ty slepice snášíme zobákem.

Čtěte také

Ano, mohl bych slepicím říct, že místní zemědělec má drahou naftu a že by byl hloupý, kdyby pšenici prodával pod cenu, neboť stejně jako kuře nehrabe zadarmo. Anebo přiznat, že už na penzi nejsme ti velkorysí sponzoři, na jaké byly zvyklé, a toho zrna, o které se s nimi dělíme, že bude už jenom ubývat.

Z kuřat, která se vylíhla zjara, byla polovina kohoutů. O jejich hladové krky se teď hejno zmenšilo způsobem, kterým nebudu děsit citlivého posluchače, který chodí milovat živá zvířata do ZOO.

U letošních slepic vyčkáme, zda začnou snášet před zimou, a pokud nezačnou, zachrání tím život slepicím starším, které nesou, ale už to není žádná sláva. Slepice si zkrátka musí zrno zasloužit. Žije v režimu „něco za něco“, ve kterém není prostor pro nenahraditelnost. I když našim slepicím poskytujeme na zahradě pobyt „all inclusive“, je pouze otázkou času, kdy skončí v polévce.

Zmíním do třetice ještě jedno rčení: Chceš-li do dížky, musíš dát do držky. Podle toho, co píše na svém blogu Vidlák, se s chovem slepic u nás pomalu končí, neboť brzy nebude co dát zvířatům do držky. Čeština ovšem někdy kouzlem nechtěného v jedné větě nabízí jak problém, tak i jeho řešení. Chceš-li do dížky, musíš dát do držky. A nejeden zoufalý zemědělec přemýšlí: Komu nejlépe?

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Související

  • Ivan Hoffman: Živá skóre

    Nejnavštěvovanější stránkou na internetu je v mém případě web, na kterém jsou k vidění živá skóre probíhajících tenisových zápasů a stránka s živými tenisovými žebříčky.

  • Ivan Hoffman: Osm miliard

    Ze školy vím, že lidí jsou tři miliardy. Když jsem někde zaslechl, že nás je na zemi miliard pět, šest či sedm, vždy jsem měl podezření, že někdo ve škole nedával pozor.

  • Ivan Hoffman: Čí je svět

    Stalo se to už někdy před měsícem, ale ještě stále na to myslím. Potkaly se nám pohledy se srnou, co stála za plotem, ne dál než nějakých pět metrů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.