Ivan Hoffman: Umění protestu

7. září 2022

Protivládní anebo protirežimní projev je specifický literární žánr. Uvědomil jsem si to před lety, kdy jsem protirežimním projevům naslouchal a rovněž jich několik napsal a přednesl. Myslím, že protirežimní projev funguje pouze tehdy, když se řečník stane jedním z těch, kteří mu naslouchají.

Lidé pod tribunou nepřišli na přednášku, nepotřebují jiné informace, než jsou ty, které už znají a kvůli kterým se rozhodli protestovat.

Čtěte také

Protirežimní mítink se od protivládního happeningu liší tím, že vystupujícími nejsou médii hýčkané profesionální celebrity, nýbrž vesměs naštvaní amatéři, lidé bez zkušenosti jak komunikovat s davem. Výsledkem je show, která má hodně hluchých míst. Organizátoři musí některým řečníkům vyrvat mikrofon z ruky, neboť ti neumějí skončit v časovém limitu, kulturní vložky vypadají jako za trest a názorově se jedná o kočkopsa, u kterého je s podivem, že publikum nikoho nevypíská. 

Vzpoury proti režimu ale logicky začínají zdola a jejich intenzita nezávisí na výřečnosti lídrů, nýbrž na hloubce krize, na rozsahu maléru. Neobratným a nudným amatérům je odpuštěno, neboť jsou autentičtí, důvěryhodnější než kompromitovaní politici a profesionální baviči.

Veřejnost poptává spravedlnost

Čtěte také

Zatímco nespokojenost s vládou je stav více méně standardní, nespokojenost s režimem je už vyšší level, kdy ve společnosti převládne názor, že výměnou politiků se nic nezlepší, neboť vadný je systém. Od politiků, kteří jsou součástí problému, nelze čekat recept na jeho řešení. Projev proti selhávající zastupitelské demokracii je tak logicky výzvou k demokracii přímé.

Dobrý protirežimní projev musí kombinovat kritiku s nadějí, musí jít vstříc tomu, co demonstranty navzdory jejich rozdílům spojuje. Najít společného jmenovatele, něco s čím se všichni ztotožní, je klíčem k úspěchu protestního řečníka. Společným jmenovatelem, který dnes vyhání naštvané lidi do ulic, jsou složenky na plyn a elektřinu, v kombinaci s arogancí politiků, kteří s tím neumějí anebo nechtějí nic udělat.

Ivan Hoffman

Ty složenky, jsou ale důsledkem problému, nikoli jeho příčinou. Zásadním společným jmenovatelem, na který se musí odvolávat dobrý protirežimní projev, je dnes zřejmě spravedlnost. Nikoli demokracii anebo svobodu, nýbrž právě spravedlnost v této ekonomické, politické, ale především morální krizi poptává nespokojená veřejnost.

Říkám si, že bych měl z pilnosti nějaký projev proti režimu sepsat a že by měl být vášnivým protestem proti nespravedlnosti. Ale nejspíše se k tomu odhodlám, až když najdu ve schránce nějakou nesplatitelnou složenku.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio