Ivan Binar: O létání

1. červenec 2021

Vydávám se často na oběžnou dráhu podél řeky tam a pak zase zpátky přes most a po druhé straně, abych si chůzí vyčistil hlavu od pochmurných myšlenek zaviněných naší politickou reprezentací. Dívám se po ptácích všelijakých, jak pěkně létají, někteří taky plavou, jiní jen tak cvrlikají a krákorají.

Taky rozmanité rostlinstvo, pelyněk a kopřivy s údivem pozoruji, jak byly ještě nedávno docela malinké a teď se bujně vytahují, že na ně není, pandemii navzdory.

Čtěte také

Nad mojí oběžnou dráhou často létávala dopravní letadla jedno za druhým, přistávala zvolna na letišti a pak zase vzlétala a mířila odtud pryč, do neznáma, tiše, jedno za druhým.

Dneska jich létá mnohem méně, cestovnímu poletování zatnul tipec koronavirus. Při čištění mozku chůzí pod oblohou bez letadel se mi z dávno zasutého zákoutí vynořila ruská básnička o letcích:

Ljotčiki

My letajem daleko

my ljetajem blizko

my ljetajem vysoko

my ljetajem nizko

Jesli my vraga bambim

něuchodit vrag živym

Které dítko by nesnilo o létání… Být pilotem nebo pilotkou a řídit boeing 747 nebo stříbřitou stíhačku nad oblaky! V dobách poválečných bylo populární létání v kluzáku bez motoru, poučené čápy plachtícími bez pohnutí křídel až nad oblaky. Ostatně marné by nebylo prolítnout se třeba jenom v práškovacím letadle.

Čtěte také

Na té ruské říkance, která se mi nevyžádaná vyklubala v hlavě cestou pod nebem plným vlaštovek, pod ukřičenými kavkami, pod oblaky bez letadel, je zarážející její závěr: Když nepřítele zbombardujeme, živý nám neuteče.

Taková to byla jednoduchá rytmická říkanka, dobře se nám učila. Bylo nám deset a před pěti lety skončila válka. Vymysleli ji proto, aby už docela malé děti věděly, že je na světě nepřítel, kterého je třeba zabít.

Letos 23. května vzlétlo z athénského letiště dopravní letadlo irské společnosti Ryanair, mělo namířeno do litevského Vilniusu. Nad Běloruskem se pilot dozvěděl, že má na palubě kromě cestujících bombu. Ať neprodleně přistane v Minsku. 

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Bombou na palubě letadla byl Roman Pratasevič, chlapec novinář, který se postavil diktátorovi; ta bomba neohrožovala cestující a letadlo, nýbrž diktátora.

Myslím, že tu říkanku o letcích v hodinách ruštiny naučili i malého chlapce Lukašenka. A ten pochopil, že nepřítele je potřeba se zbavit:

Jesli my vraga bambim,

něuchodit vrag živym.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.