Ivan Bartoš o hlasování stranického fóra: Věřím, že se Piráti rozhodnou informovaně a správně

12. listopad 2021

Program už je hotový, přesto zatím stále není jisté, zda se vlády chopí celá pětikoalice – tedy včetně Pirátů. Ti o svém angažmá hlasují až do pondělí. Ať už ale členská základna rozhodne jakkoliv, nemělo by to budoucí kabinet Petra Fialy (ODS) fatálně ohrozit, naznačuje předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Naším hlavním cílem bylo, aby nepokračovala vláda oligarchy s podporou SPD nebo komunistů. Určitě bychom neudělali nic, co by tento cíl znemožnilo uskutečnit.“

Podle Bartoše se koalici Pirátů se Starosty podařilo prosadit mnohé – včetně podílu sedmi vládních postů. A tento výsledek hodnotí pozitivně.

Čtěte také

„Dívám se na to tou optikou, že i když máme se Starosty výrazný nepoměr sněmovních mandátů, máme společný program a voličům ručíme za to, že následující čtyři roky ho budeme plnit. Bez ohledu na to, co na stane.“

Bartoš připomíná, že každá strana má své vnitřní mechanismy, jak rozhoduje o zásadních otázkách, a celostátní fórum nepovažuje za nic výjimečného:

„Jedná se pouze o počet lidí, kteří rozhodují. Mým cílem bylo členy a členky maximálně informovat. Věřím, že rozhodnutí bude informované. A že se strana rozhodne správně.“

Lidé jsou nespokojení, a to vláda ještě ani nevznikla.
Radek Vondráček

Někdejší předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) kritizuje nově vznikající vládní koalici za to, že „se předhání v prohlášeních, jak bude všechno dělat jinak“.

Čtěte také

Upozorňuje, že vzhledem k porci hlasů, které ve volbách propadly, mají koalice Spolu a Piráti se Starosty celých 108 mandátů i přes to, že získaly podporu jen 43 procent voličů.

„Lidé jsou nespokojení, a to vláda ještě ani nevznikla,“ tvrdí s odkazem na zprávy nebo e-maily, které dostává. A připomíná vyloučení kandidáta hnutí ANO Karla Havlíčka z hlasování o předsednictvu sněmovny. To vnímá jako křivdu, ačkoliv legislativní odbor se shodl na tom, že kandidatura stávajícího člena vlády je podle Ústavy České republiky nepřípustná.

Ženy v politice

Hosty byli:
Ivan Bartoš, Piráti
Radek Vondráček, ANO
Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky
Petr Nováček, komentátor, Český rozhlas

Významným úkolem nejen pro budoucí vládu, ale celou společnost bude posun v oblasti zastoupení žen v politice, míní Bartoš. Přiznává, že v budoucí vládě má být zastoupeno jen minimum žena, zřejmě jen jedna. 

„Nedostatek žen je dán tím, že politika je agresivní a netolerantní prostředí,“ upozorňuje na obecnou atmosféru a vyzývá:

„Pojďme měnit politickou kulturu a podporovat ženy, které se rozhodnou vstoupit do politiky. Nemějme dojem, že všichni mají stejné podmínky dělat politiku – není to pravda.“

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související