Iva Pekárková: Pomstít se viru

27. říjen 2020

Katka má na nový koronavirus pifku už od března, kdy jí pokazil dlouho plánovanou výpravu za polární kruh.

Pak prodělala covid. Bylo to prý jedenáct dní utrpení tak strašného, že se jí o tom vůbec nechce mluvit. Ale využila své nemoci ke dvěma věcem. Jednak si potvrdila, jak důležité je pravidelné cvičení. Říkala, že doslova cítila v těle každý dřep, který letos udělala, cítila, jak fyzická kondice ovlivňuje průběh choroby.

Čtěte také

A jednak teď má v krvi protilátky, takže může darovat krevní plazmu a zachraňovat životy spoluobčanů, kteří tak skvělou kondičku nemají. Má z toho dobrý pocit. Může se té malinkaté potvoře aspoň trochu pomstít.

Patří k lidem, kteří mají úředně potvrzené, že se aspoň po nějakou dobu nemohou koronáčem ani nakazit, ani jeho viriony šířit.

Přesto teď má za povinnost nosit roušku všude tam, kde je to nařízené, tak jako všichni ostatní. Je to nepříjemné už proto, že se Katka ještě pořád vzpamatovává z následků choroby. Fyzická kondice je na nějaký čas v háji, stačí malý kopeček a hned se zadýchá. Rouška, i když samozřejmě propouští kyslík a oxid uhličitý, jí vůbec nepomáhá.

Čtěte také

Zkoušeli jsme vymyslet, co by se s tím dalo dělat. Mohla by nosit tričko s nápisem „Už jsem to prodělala“ nebo „Já covid nešířím, má plazma zachraňuje životy“? Věřil by jí to někdo?

A nenašlo by se příliš mnoho chytrolínů, kteří by si takové tričko opatřili taky, přestože covid neprodělali a jejich plazma nezachránila nikoho? Je vůbec vhodné značkovat lidi, i když je to v tomhle případě pro dobrou věc?

Vy nikoho nenakazíte? A to vám mám věřit?

Katka u sebe nosí papír objasňující, že nemoc prodělala. Bohužel na něm velkými písmeny stojí „covid“ a „pozitivní“. Nechce se jí vysvětlovat cílevědomým strážcům zákona bez doktorátu z biologie, že písmenka „IgG“ označují protilátky a ona nejen že nemá v těle virus, ale v dohledné době ho nemůže chytit.

Iva Pekárková

Pokud si nenasadí roušku, nemusejí ji kontrolovat strážníci. Stačí nevraživé pohledy spoluobčanů – právě těch, kterým její plazma může pomoci. Párkrát už se rozhořčeným kolemjdoucím pokusila vysvětlit, že ona je opravdu, opravdu nenakazí, ale nevěřili jí.

A tak, jakkoli je to nepříjemné, i Katka nosí roušku.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio