Iva Pekárková: Okýnko do (skoro) normálního světa

9. březen 2021

Jednou za čas zazvoní u dveří mé kamarádky Romany sousedka Zuzana a zanotuje do interkomu: „Je otevřený okýnko, nezajdeme na vínko?“ Do vinotéky v paneláku se nesmí, ale přes okénko si zájemci mohou koupit životodárný mok.

Před časem ho pan vinař čepoval do kelímku, ale pak kdosi přišel s tím, že ani to se nesmí. Nikdo už přesně neví, co se může, a co ne, a tak pan vinař pro jistotu čepuje pouze do PET lahví o obsahu jeden či více litrů. Zákazníci si nestěžují. Naopak, zdá se, že v téhle nelehké době ocení, když si mohou pořádně zhluboka loknout.

Čtěte také

Romana se Zuzanou si koupí své nejoblíbenější a pak sedí na lavičce, tak daleko od sebe, jak jen to jde, každá si přihýbá ze své PETky, a čím víc vína vypijí, tím víc milují tohle otevřené okýnko. Okýnko do – skoro – normálního světa.

Kéž by takových okýnek bylo víc.

Lockdown zavřel spoustu podniků a mnoho lidí připravil o práci. Zloděje, kteří obírají ze zaparkovaných aut stěrače, blinkry, reflektory či dokonce odmontovávají kryty motorů, lockdown o práci bohužel nepřipravil. Dokonce se zdá, že se na sídlišti, kde bydlí Zuzana s Romanou, činí víc než kdy předtím.

Jedině přes okýnko

Jednou ráno se Zuzana chystala do práce, a tu si všimla, že z auta po stranách čouhají svazky drátů. Kdosi ukradl obě zrcátka.

Čtěte také

Před rokem by Zuzana jen zaklela a domluvila se s autoopravnou, kdy jí namontují nová. Jenže autoopravny byly zavřené. Přesto do té své zavolala. Kupodivu to zvedli.

„Hm, to je blbý,“ řekl hlas v telefonu. „Bez zrcátek byste jezdit neměla. My musíme mít zavřeno – ale víte co? Přijeďte sem zítra brzo ráno. My vám to opravíme přes okýnko.“

Zuzana dorazila po sedmé, zaparkovala vůz na určeném místě a klíče hodila přes plot. Druhý den si opravené auto vyzvedla a zaplatila přes plot.

Iva Pekárková

No dobře, plot nebyl tak docela okýnko a není vyloučené, že celá operace nebyla podle momentálních nařízení tak docela košer. Zuzanu ale zachránila. Bylo to velké okno do světa, kde si lidé navzájem pomáhají. Ať už je to úředně povolené, anebo ne. 

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.