Iva Pekárková: Nevidím, neslyším, netestuju aneb užitý solipsismus

9. únor 2021

Od svých krajanů často slýchávám, že „kdyby se tolik netestovalo, nebylo by tolik lidí pozitivních na covid“. To je pravda, samozřejmě. Má to logiku. Čím méně se testuje, tím méně testů vyjde pozitivně. Když se netestuje vůbec, nevyjde pozitivní ani jediný.

Můj švagr Efeota, klinický mikrobiolog v nigerijském Benin City, mi říkal, že se testů zoufale nedostává. Nemocnice ale bere virus vážně, a tak, kromě covidového oddělení, kam posílají nemocné, u kterých byla přítomnost viru prokázaná, zřídili ještě další oddělení a tam léčí pacienty s jasnými příznaky covidu, ale bez pozitivního testu. To mi přijde velmi prozíravé.

Čtěte také

Proslýchá se ovšem, že v Nigérii je covid „nemoc VIP“ – nejčastěji jí podléhají významní lidé. Ať už je to tím, že se VIP nedostanou tak často na sluníčko, a nemají tudíž dostatek vitamínu D, anebo tím, že „obyčejní“ lidé jsou zvyklí umírat mimo nemocnice a ani nevědět na co.

Prohlášení, že „když se nebude na covid testovat, nikdo ho nebude mít“, dotáhla k dokonalosti Tanzanie.

„U nás jsou jiné choroby!“

Podle zpráv BBC tamější vláda prohlásila, že „covid v zemi není“, a testy tudíž nejsou potřeba. Ministryně zdravotnictví v televizi předvedla, jak namixovat zeleninový koktejl, který vás před virem ochrání, a další místní kapacity doporučují napařování jako prevenci i léčbu. Měli byste si podle nich mýt ruce v tekoucí vodě (aspoň že to) a roušky prý můžete nosit, ale „ne kvůli covidu“.

Čtěte také

Jen hrstka vládních představitelů v zemi má právo se ke koronaviru vyjadřovat. Ostatní, včetně lékařů, smějí jen držet ústa a krok.

A vidíte? Funguje to! Tanzanie je nového koronaviru prostá. Dusící se pacienti se zápalem plic, kterých jsou plné nemocnice, trpí, podle vyjádření ministerstva zdravotnictví, jinými chorobami.

Solipsismus v praxi funguje.

Iva Pekárková

Jen kdyby to nekazil jeden z hlavních představitelů tanzanské episkopální církve, Charles Kitima. Ten se totiž ve svahilském vysílání BBC nechal slyšet, že zatímco se v městských kostelích obvykle koná jedna až dvě zádušní mše týdně, dnes jsou zádušní mše na denním pořádku.

Doufejme, že Charles Kitima nebude zatčen – v rámci opatření proti covidu.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.