Iva Pekárková: Nečekané setkání ve frontě na vakcínu

26. leden 2021

Rodiče našeho pana domácího přijeli do Londýna ze Šrí Lanky v dobách, kdy ostrovu mnozí pořád říkali Cejlon.

Schylovalo s k občanské válce, na ulicích a v autobusech každou chvíli vybuchla bomba, a tak rodina našetřila na cestu do Anglie. Lidé ze zemí bývalého Britského impéria tenkrát mohli prostě vystoupit ze zaoceánské lodi v Southamptonu a usadit se v Británii. Přesně to udělali.

Čtěte také

Tvrdě pracovali a koupili si dům, i tohle tenkrát bylo možné. Dnes bydlí se dvěma dospělými dětmi v malém baráčku a větší dům pronajímají. Milují Británii, zbožňují královnu a na Šrí Lanku jim zůstaly tropické vzpomínky. Nikdo z jejich příbuzných, kteří zůstali doma, už není naživu.

Rodiče pana domácího jsou Sinhálci, privilegované etnikum, jehož příslušníci často utlačovali Tamily a pohrdali jimi. Tak jako Sinhálci, i Tamilové ze Šrí Lanky utíkali. V Londýně dnes žije řada Sinhálců i Tamilů. Zdá se, že tady spolu vycházejí docela dobře, jejich spory obvykle zůstávají pod radarem médií.

To neznamená, že někteří z nich v sobě nedrží pocity ukřivdění, případně touhu po odplatě, nikdy neuvedenou do praxe. 

Pro ty druhé vakcínu mají…

Když se maminka našeho pana domácího odebrala do očkovacího centra – je jí přes osmdesát, takže patří do druhé skupiny nejvíce ohrožených – nenapadlo ji, že se ve frontě před budovou setká s rozhořčenou krajankou náležející k méně privilegovanému etniku.

Čtěte také

Centrum mělo všechno dobře zorganizované, ale staříci a stařenky už tak dobře zorganizovaní nebyli. Někteří dorazili v hodinu, na kterou byli objednaní, ale o dva nebo tři dny dřív. Jiní přišli ve dvě odpoledne, personálu tvrdili, že jsou tu přesně, a mávali papírkem s nápisem 10:00.

Tamilka ve frontě za ní byla zřejmě podobný případ. Hlasitě si stěžovala, že už je tu potřetí a pořád nic. Jo, pro Sinhálce vakcínu mají, ale pro ni ne, jak typické. A ji tak hrozně bolí kotníky! Mluvila tamilsky, ale maminka našeho pana domácího tamilsky umí, vždyť její chůva byla Tamilka. Obrátila se k ní a nabídla jí, že ji pustí před sebe. Ona má kotníky zatím v pořádku.

Iva Pekárková

Nakonec každá dostala svou dávku. (Neví se, kdy dostanou tu druhou, britská vláda rozhodla, že bude lidem prozatím dávat jen jednu dávku, na tu druhou si budou muset počkat pár měsíců.) Během čekání si povídaly a vyměnily si telefonní čísla.

Maminka našeho pana domácího nečekaně našla kámošku.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio