Iva Pekárková: Nepomáhejte jemu, pomozte mně!

5. leden 2021

Kamarád měl fantastický zážitek. Stal se obětí leteckého neštěstí anebo možná teroristického útoku, zkrátka maléru sub-biblických rozměrů. Přišel k vážnému úrazu, a přitom mu nebylo vůbec nic.

Fungoval totiž jako dobrovolník při projektu, který měl za úkol otestovat připravenost záchranných služeb.

Čtěte také

Tohle se stalo v New Yorku v polovině 90. let, krátce po prvním útoku na Světové obchodní centrum. Nikoho ani ve snu nenapadlo, co přinese 11. září 2001, a tak na betonové ploše, na níž se cvičení odehrávalo, leželo jen pár desítek „zraněných“. Kamarád měl u hlavy cedulku „vyhřezlá střeva“, jeho soused byl označen nápisem „průstřel lebky“ a kus od nich se povalovala sympatická mladice s „těžkými popáleninami“. Leželi na betonu, který je tlačil, bylo jim chladno a nudili se, a tak nesmírně uvítali, když k nim konečně vyběhli záchranáři s nosítky a začali je „stabilizovat“.

„Pomozte mi! Pomozte mi!“ volal na ně kamarád. „Au! Teď jste mi šlápli na střevo!“

„Ne! Jemu nepomáhejte! Pomozte mně!“ úpěl chlapík s průstřelem lebky. „Mně! Mně! Mně!“

Čtěte také

Saniťák zaostřil na cedulku. „Ty mlč! Jsi v kómatu.“ Ale stejně ho s kolegou naložili.

Kamarád si nebyl jistý, jestli i on neupadl do bezvědomí. Znal medicínu jen z válečných filmů – a bůhví, jestli to tam měli dobře. Toužil se zachovat jako správný raněný, a tak přestal křičet.

Stal se tím pádem jedním z posledních, koho záchranáři naložili. Pořádně promrzl a týden ho bolel otlačený bok.

Nestyďte se volat o pomoc

Jaké z toho plyne poučení? Že navzdory všemu, co nám vštěpovali, pokud potřebujete pomoc, bývá účinnější hlasitě křičet než tiše vyčkávat, až si na nás vzpomenou. Někdy si na vás nevzpomenou vůbec.

Iva Pekárková

A tak bych chtěla poprosit svou kamarádku Alenu, která právě teď – sama ve svém bytě – prodělává středně těžký covid, aby – pokud se její stav zhorší – překonala nechuť žádat cizí lidi o cokoli a zavolala si sanitku. I člověk, který je – jako ona – zvyklý tiše sedět a vyčkávat, až na něj dojde řada, musí někdy myslet na sebe.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.