Iva Pekárková: Růženčiny Vánoce

29. prosinec 2020

Má kamarádka Růženka je opravdová dáma. Život se s ní zrovna nemazlil, ale Růženku by nikdy nenapadlo si na svůj osud stěžovat.

Její první manžel, se kterým měla čtyři syny, emigroval v sedmdesátých letech na Západ. A druhý, její životní láska, předčasně zemřel a Růženka pak sama vychovávala jejich dvě holčičky. Dnes má jedenáct vnoučat a tři pravnoučata.

Čtěte také

V takhle velkých rodinách se vždycky najdou jedinci, kteří se mezi sebou nesnášejí. Růženku má ale každý rád. Snad proto, že si nikdy nestěžuje, nikdy nikoho nepomlouvá a pokouší se lidem poradit jen v případě, že ji o radu požádají.

Přesto už řadu let trávila Vánoce sama. Její děti i vnoučata měly pokaždé spoustu práce s návštěvami jiných příbuzných, obvykle ne tak pohodových, kteří se návštěv hlasitě dožadovali a uráželi se či naříkali, když si na ně „ti mladí“ neudělali čas. Růženka každému řekla, že jí nic nechybí, tak ať si hlavně užijí vánočních prázdnin.

Příbuzní její slova brali vážně, nenapadlo je, že by se té pevné skále jménem Růženka mohlo stýskat.

Čtěte také

Letos bylo všechno jinak. Příbuzným, už od jara válcovaným zprávami o tom, jak moc trpí staříci a stařenky v domovech pro seniory, když platí zákaz návštěv, se konečně otevřely oči. Růženka v domově pro seniory nebydlí, žije sama v sídlištním bytě na malém městě.

Letos si její děti a vnoučata uvědomily, že Růžence už je přes osmdesát. Dávno má nárok na to, aby o ni někdo pečoval, ale ona místo toho pečuje o rozvětvenou rodinu a v poslední době i o nemocnou sousedku, mladší než ona sama.

Co když se stýská i Růžence?

A tak se dva Růženčini synové a obě dcery domluvili, že ji letos samotnou nenechají. Přibrali si dva Růženčiny vnuky a 23. prosince šli všichni na test koronaviru. Nebylo snadné to zařídit, ale podařilo se. Všem vyšly testy negativně.

Iva Pekárková

Na Štědrý den měla Růženka po několika letech doma návštěvu. Dali si kapra se salátem, poslouchali koledy, lili olovo, rozkrojili jablíčka, rozdali si dárky. Byla to obyčejná oslava, ale moc krásná.

Když jsme si šestadvacátého s Růženkou skypovaly, byla pořád ještě dojatá a vděčná. Opakovala, že ona po nich vůbec nic nechtěla, a oni přece přišli.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio