Iva Pekárková: Uvítat Vánoce

22. prosinec 2020

Tak nám BJ – tedy Boris Johnson – zabil Vánoce, píše se v britském tisku. Od středy 16. prosince máme v Londýně třetí stupeň ochrany před koronáčem a od neděle 20. prosince čtvrtý.

Ten už s sebou nese zákaz vycházení a samozřejmě veškerého cestování, které není nezbytné.

Čtěte také

Popravdě: Vánoce nám nezabil BJ, ale koronáč, konkrétně jeho nová mutace, která se nezvykle rychle šíří Londýnem a jihovýchodní Anglií. Podle prvních průzkumů to vypadá, že je o 70 procent nakažlivější.

Zodpovědní lidé, tak jako vždycky, budou krutá nařízení dodržovat. Ti méně zodpovědní budou na opatrnost kašlat. Ze zkušenosti vědí, že i když jim teoreticky hrozí vysoké pokuty, trestům uniknou. V centru Londýna v neděli začaly protesty proti protivirovým opatřením, údajně nejrozsáhlejší od začátku koronakrize.

Víc než já nebo skoromanžel K. zákazem návštěv trpí soused Dariusz, který už léta bydlí v úzkém přístěnku našeho domu. V létě mu doporučili, že by si měl najít „kamarádku s výhodami“ a s její pomocí krizi přečkat. Tenkrát mu to připomnělo, že nikoho podobného neměl už léta letoucí. Teď mu zákaz návštěv připomněl, že za ním už dlouho nikdo na návštěvu nepřišel, ani ho nezval.

Aspoň si to tu vyzdobit

A tak se vyřádil na vánoční výzdobě. Celý náš dům je ověšený šňůrami s blikajícími barevnými žárovičkami a takovým tím hnusným umělým jehličím. Na plotě máme napíchané vánoční ozdoby.

Čtěte také

Kam mohl, umístil Dariusz úlomky Mikulášů, sobů a betlémských hvězd, jaké už léta, vždycky v lednu, vybírá z popelnic. Celý náš dům se proměnil v obrovský vánoční strom.

Dariusz jeden čas obcházel sousedy v ulici a nabízel se, že i jim vyzdobí domy. Uspěl jen v domě na půl cesty a to mu nestačilo. S náručí plnou neonových trubic, toho hnusného umělého jehličí a šňůr se žárovičkami se vydal zdobit hlavní ulici.

Všichni ho odháněli. Buď měli vlastní výzdobu, anebo s tímhle nechtěli nic mít.

Iva Pekárková

Uspěl až v halal shopu, jednom z mála obchodů, které směly zůstat otevřené, protože se tam prodávají základní životní potřeby jako fufu a kozí plec. Prodavači, teď před Vánoci celí uřícení, mu dovolili vyzdobit vývěsní štít. Dariusz si přinesl štafle a udělal to.

A tak v muslimském krámku na hlavní ulici přibyla ke slanině zatavené do plastu, které se halasně dožadují Jamajčané, i Dariuszova vánoční výzdoba. Tomu říkám multikulti.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.