Iva Pekárková: Když nenapíšeme „děkuju“

8. prosinec 2020

Na BBC se objevil pozoruhodný návrh, jak chránit životní prostředí: Kdyby každý Brit omezil e-mailovou korespondenci o jedinou zprávu denně, vypustila by Británie ročně do ovzduší o 16,5 tisíce tun uhlíku méně.

Bylo by snadné to zařídit – stačí, když si odpustíme takovou zbytečnost, jako zakončit elektronickou konverzaci mailem se slůvkem „děkuju“. Ušetříme tak energii a ochráníme planetu.

Lidé mají tendenci si myslet, že elektronická komunikace je „zadarmo“, píše se v článku. Bohužel není. Všechno – od routerů v našich obývácích, přes dráty, kterými putuje signál s mnoha zastávkami na trati, až k obřím datovým centrům, něco stojí. Jen maličko. Ale všechno dohromady představuje nezanedbatelnou zátěž pro planetu. Možná bychom se všichni měli krotit. 

Čtěte také

Naštěstí vědci taky spočítali, že když si maily ve znění „děkuju“ odpustíme, ušetříme tím necelé čtyři tisíciny procenta celkového objemu oxidu uhličitého vypouštěného do ovzduší. Jinými slovy: sakra málo.

Představuju si to asi takhle: Přijde chlápek na návštěvu do venkovského sídla. Celý den stráví na lovu, pak povečeří nadívané sluky, posedí s majitelem u krbu, ve kterém plápolají buková polena, vypije pintu 29leté skotské whisky. Načež se vypaří bez pozdravu, aby uchránil planetu před oxidem uhličitým, který by mu vyšel z úst, kdyby z nich vypustil slovíčko „díky“.

Environmentální daň z „děkuju“ je mizivá

Vidíte? Zdvořilé poděkování ekosystém naší planety opravdu nenaruší. A právě to bych chtěla připomenout těm několika stovkám lidí, se kterými se osobně neznáme a kteří mi letos napsali mail, a o něco mě požádali.

O vysvětlení rozdílu mezi virem a bakterií. O shrnutí důvodů, proč mohou roušky pomoci v boji proti epidemii. O stručné a jasné vyvrácení hoaxu.

Iva Pekárková

O to, abychom se s přítelem pomodlili za jejich maminku, která s covidem leží v nemocnici a vypadá to špatně. A o spoustu dalších věcí. Kromě trollů či jedinců, kteří mi vyhrožovali, jsem se všem snažila vyhovět.

A vidíte to? Většina z vás už mi neodpověděla. Nevím ani, jestli jste můj e-mail četli. A tak jen připomínám: Jak spočítali vědci, e-mail se slůvkem „děkuju“ naše životní prostředí poškodí minimálně.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio