Iva Pekárková: Okna taxíku dokořán a američtí vědci

19. leden 2021

Američtí vědci zjistili… Ano, já vím. Začíná-li článek dvojslovím „američtí vědci“, většina lidí jen odfrkne a dál nečte.

Tohle ale nebyli ti mytičtí „američtí vědci“, kteří čas od času přijdou s nějakou totální zhůvěřilostí a kteří obvykle existují pouze v představách pisatele článku.

Čtěte také

Tohle byl tým Varghese Mathaie z katedry fyziky Massachusettské univerzity. Zabývají se aerodynamikou, vědou, kterou prý Einstein považoval za složitější a matematicky náročnější než kvantovou mechaniku. Tihle američtí vědci dobře vědí, odkud – a kam – vítr vane.

Mathaiův tým se pokusil přijít na to, jak se nejlépe chránit před virem v jedoucím autě. Například v taxíku. Ve světových metropolích taxíky fungují i v době nejpřísnějšího lockdownu, prostě bychom se bez nich neobešli. Přitom je taxík malý uzavřený prostor, ve kterém se chtě nechtě setkávají neznámí lidé, jací by se podle nařízení setkávat neměli.

Čtěte také

Mathaiův tým na matematickém modelu přesně vypočítal, jak se bude chovat vzduch v jedoucím autě, konkrétně v Toyotě Prius (ale jejich výsledky se dají extrapolovat na téměř kterýkoli sedan) při rychlosti 40 až 80 kilometrů v hodině. V tomhle modelu sedí v autě dva lidé: řidič vepředu vlevo a pasažér vzadu na pravé straně.

Pokud budou všechna čtyři okýnka otevřená, je auto sice dobře větrané, ale vytvoří se v něm proud vzduchu, který může přenášet kapénky s virem od pasažéra k řidiči. To není pro šoféry zrovna dobrá zpráva. Nemluvě o tom, že v zimě nebo za deště není praktické mít všechna okýnka otevřená.

Dvě okna napůl otevřená jsou nejlepší

Vyšlo najevo, že nejlepší šance, jak ochránit před virem řidiče i pasažéra, je otevřít do poloviny dvě okýnka – jedno vepředu, na druhé straně, než kde sedí řidič, a druhé vzadu, na druhé straně, než kde sedí pasažér. Proud vzduchu tak rozdělí auto po diagonále a vytvoří v něm účinnou bariéru, přes kterou pronikne jen nepatrné procento kapének s nákazou.

Iva Pekárková

Pokud budou taxikáři tohohle poznatku důsledně využívat, jejich šance vyhnout se nákaze mnohanásobně vzroste.

Tým Varghese Mathaie o svých poznatcích už začátkem prosince informoval Uber a řadu velkých taxikářských společností. Zatím se nedočkali odpovědi.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.