Iva Pekárková: Na léto do Londýna

14. květen 2019

Už třináct let v Londýně tlumočím pro krajany. A tak jsem si nemohla nevšimnout, že mi každý rok, jakmile se oteplí, přibydou klienti.

Ti, o kterých se tu říká, že „spí drsně“ – nemají střechu nad hlavou. Policie vás vesměs nechá na pokoji, leckdy vám projde, i když stanujete na ulici. Jen pokud se pokoušíte schovat do křoví v Hyde Parku, bobbyové vás vyšťourají a dovedou k lavičkám na místě ozářeném lucernou, což je zóna vyhrazená pro přespávání.

Iva Pekárková: Lidi, nekuřte a nechlastejte! Budete vlastenci

Kouření a alkohol patří mezi rizikové faktory pro vznik rakoviny

Věruš a jejího muže znám od nepaměti. V bouřlivém oceánu rychle se měnících vztahů tvoří už třicet let ostrov stability.

Chcete-li se stát oficiálními bezdomovci, musí vás třikrát za sebou zastihnout členové speciálního týmu, který lidi „nocující drsně“ monitoruje. Týmu lze snadno uniknout, nesnaží se objevit, kde se kdo skrývá.

Naopak: je v zájmu lidí bez přístřeší, aby tým jejich nocležiště našel. Pak mohou získat ubytování na útraty státu. Pokud ho tedy chtějí získat. Někteří se chodí jen najíst a vysprchovat do některého z „denních center“, kde úřadují sociální pracovníci a lékaři. Lékaři těla i duše.

Kde se ti lidi berou?

Iva Pekárková: Definice kachny

Demonstrace proti Evropské unii se na Václavaském náměstí zúčastnila i Marine Le Penová a Geert Wilders

V horní části Václavského náměstí, „pod vocasem“, na místě, které pro spoustu Čechů představuje symbolický střed naší země a kultury, se shromáždili… no, říkejme jim vlastenci nejtvrdšího ražení.

Kdybych netlumočila v Anglii, snad bych ani nevěděla, kolik je v Česku paranoidních schizofreniků, zoufalců závislých na tvrdých drogách, osamělých dobrodruhů bez prostředků anebo lidí, se kterými není nic konkrétního v nepořádku, jen nevědí, co se sebou. Každý rok koncem května nebo v červnu to začne vypadat, že se tihle všichni přesunuli do Anglie a využívají služeb, jaké by jim v Česku nikdo neposkytl.

Podle neoficiálních průzkumů se česká populace v Anglii každé léto rozroste o nějakých 30 až 40 tisíc duší. Přijedou na pár měsíců, když je tu teplo, aby mohli tábořit. Většinou doufají, že si trochu přivydělají, ale spousta z nich neví, jak na to, a nezná nikoho, kdo by jim poradil.

Iva Pekárková

Často se nedomluví anglicky. Leckdy kradou nebo se dopouštějí jiných trestných činů. Británie je nemůže deportovat – jako občané EU tu mají automatické povolení k pobytu a k práci. A tak jim pomáhá. Velmi profesionálně.

Člověk by řekl, že by si toho měli vážit. Ale já nejčastěji narážím na ty, kteří na Británii jen nadávají. Divné: Mnozí z nich se tu o rok později ukážou znovu. A další rok zas.

Spustit audio