Iva Pekárková: Definice kachny

30. duben 2019

V horní části Václavského náměstí, „pod vocasem“, na místě, které pro spoustu Čechů představuje symbolický střed naší země a kultury, se shromáždili… no, říkejme jim vlastenci nejtvrdšího ražení.

Byl u toho jeden profláknutý, krajně pravicový český poloJaponec a dva profláknutí, krajně pravicoví politikové z ciziny.

Iva Pekárková: Až budeme všichni bydlet v Texasu

Dav, lidé, Staroměstské náměstí

Lidstvo je přemnožené. Tohle prohlášení ještě před deseti lety nevyvolávalo žádné velké emoce.

Hrála jim k tomu jedna profláknutá, krajně pravicová kapela a řečnilo se o tom, jak nás Evropská unie utlačuje a že je třeba naši zemi bránit před hordami cizáckých nájezdníků s krycím názvem „uprchlíci“, jakož i před vnitřním nepřítelem – vlastizrádnými kavárenskými povaleči, havlisty a sluníčkáři, kteří rozvracejí tuhle zem.

Tentokrát se sluníčkáři skutečně pokoušeli rozvrátit tohle pokojné shromáždění nác-, pardon, vlastenců, a demagogicky jim vnutit svůj názor. Zaútočili ze dvou stran – od náměstí Míru a od Můstku.

Ti, co se valili Václavákem vzhůru, byli snad ještě příšernější: hlučeli tak, že jejich rámus přehlušil vlastenecké zvuky kapely i vlastenecké projevy řečníků. Takovou podlost vlastenci nečekali. Nesmírně je to ranilo.

Naštěstí se do věci vložila policie a vlastence před narušiteli udatně bránila, vytlačovala je z prostoru „pod vocasem“, a když neuposlechli příkazů, zatkla je. V médiích se shromáždění krajní pravice říkalo „happening“ a lidé, kterým se nelíbilo, byli „odpůrci happeningu“.

Kdo je tady fašista?

Podivný příběh, myslím, že v moderní historii země první a jediný. Ještě víc mě ale zaujalo, že mnozí vlastenci či jejich sympatizanti začali „odpůrcům“ nadávat do fašistů. Jistě, mělo by mě těšit, že slova „fašista“ nebo „nacista“ dnes slouží v Česku jako nadávka.

Iva Pekárková: Úlety našich praprababiček

Neandertálec

Moje poslední povídání – to o běloších a jaru – se setkalo s mocnou odezvou ze strany mých kamarádů a známých.

Když byl u moci ten člověk od H, co rozpoutal druhou světovou válku, nadávky to nebyly. Teď jsem se dozvěděla, že „všichni sluníčkáři chtějí zpátky vládu jedné strany“, že využívání hluku pro umlčení nepřátel byla metoda divizí SA, že „nová levice“ je fašistická.

Znáte to rčení? „Když to vypadá jako kachna a kváká to jako kachna, bude to kachna.“ Neplatí to vždycky, mohl by to být třeba nadrozměrný holub natřený kachními barvami a v krku s kvákacím čipem, ale obvykle to platí.

Iva Pekárková

A já se ptám: Když se to obléká jako nácek, kváká to jako nácek, hajluje to jako nácek, má to vyholenou lebku jako nácek a vytetovaný teutonský kříž jako nácek, co je to?

No, zdá se, že spoluobčan s odlišným životním postojem, jehož názory musíme respektovat, nechceme-li být fašisti. 

Spustit audio