Iva Pekárková: Den svatého Palačinky

25. únor 2020

My tomu říkáme masopustní úterý, v Anglii je to Shrove Day – den, kdy je člověk, po zimě a těsně před začátkem lentu – očištěn od hříchů.

Čtěte také

Většina Britů si tohle úterý pamatuje jako Palačinkový den. Slaví se všeobecně, i když mnozí ani nevědí, že je to náboženský svátek. O Palačinkovém dnu (Pancake Day) nejezdí vlaky na Saint Pancras, tedy nádraží svatého Pankráce, ale na Saint Pancake, nádraží svatého Palačinky.

Palačinky tradičně představovaly dobrý způsob, jak si o masopustu pochutnat, když vám po zimě nezbývá ve spíži mnoho dobrot.

To už dnes ale dávno neplatí a každá restaurace hodná toho jména nabízí palačinky ze všech druhů mouky včetně cizrnové či kokosové, palačinky pro alergiky, palačinky pro vegany, palačinky pro gurmány i palačinky „fusion“, ve kterých se způsobem v minulosti nevídaným mísí chutě z celého světa – třeba s plátky manga, lososa a slaniny pokapanými pikantní majonézou.

Čtěte také

V lidové jídelně v naší čtvrti, kterou už léta letoucí vlastní jeden Kypřan, vzácně tolerantní muž, který odmítá prozradit, jestli je původu tureckého, nebo řeckého, a stěny si vyzdobil směsí obrazů řeckých pravoslavných chrámů a citátů z děl tureckých velikánů, nabízí o masopustním úterku palačinky halal, aby si mohli téhle křesťanské tradice užít i muslimové. Po zbylých 364 dnů si v jeho restauraci žádné jídlo halal nekoupíte.

A v indicko-pákistánsko-paňdžábské dhábě ve čtvrti Hounslow, kde pečou úžasné placky všech druhů, jsem si všimla nezvyklého nápisu: ochutnejte naše pravé indické alú-palačinky, gobí-palačinky, panír-palačinky.

Iva Pekárková

Když jsem se kuchařů zeptala, co to proboha je – pravé indické palačinky s bramborem, s květákem a se sýrem, až dosud tu nabízeli pouze paráthy plněné těmihle ingrediencemi – něžně mi vysvětlili, že ony jsou to vlastně paráthy, ale dnes je Palačinkový den, a tak jim přišlo zdvořilé je přejmenovat.

Vidíte? Kdokoli a cokoli dnes může být palačinka. Přeju dobrou chuť.    

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio