Iva Pekárková: Klepnout ho přes prsty, nebo ho odstřelit?

11. únor 2020

Když mladý terorista od A – nebudu tu opakovat jeho jméno, čím dřív na něj zapomeneme, tím líp – bez varování vytáhl kudlu ukradenou nedlouho předtím v obchodě s domácími potřebami a začal bodat do lidí, policisté udělali to nejlepší, co mohli: zastřelili ho.

Terorista od A se pro pár stovek, možná tisíců hlupáků stane mučedníkem, tak jako každý džihádista, co přišel o život při „práci“. Ale většině z nich to dlouho nevydrží a ostatně, takových „mučedníků“ už je víc než dost. Hlavní je, že nemůže dál škodit.

Čtěte také

Bleskový zásah policie mi vzal dech – vždyť ho sejmuli ještě dřív, než stačil kohokoli zabít.

Pak jsem zjistila, že terorista od A byl známá firma. Už v 17 byl odsouzený na tři roky za trestné činy spojené s terorismem, odseděl si půldruhého roku v Belmarsh, věznici s maximální ostrahou, a pak byl propuštěn. Propustili ho automaticky a ani Metropolitní policie, ani MI5 proti tomu nic nezmohly.

Policii nezbylo, než ho 24 hodin denně sledovat, protože se podle všeho ve vězení nepolepšil, jen se „zradikalizoval“. Ve věznici Belmarsh končí značná část mužů odsouzených za trestné činy spojené s terorismem, tak tam měl všelijakou společnost.

Ozbrojených policistů přibývá

Čtěte také

Metropolitní policie, jejíž stavy konzervativní vláda snížila o 21 tisíc, musela na sledování mladého nadějného teroristy obětovat značné prostředky, ale zjevně se to vyplatilo. Byli jen na sebeobranu vyzbrojeni skrytými pistolemi, a když sledovaný začal kolem sebe bodat, neváhali je použít. Zjevně uměli střílet: na frekventované ulici nezasáhli nikoho kromě útočníka, jen jednu kolemjdoucí zranilo roztříštěné sklo.

Celý případ, který nakonec dopadl v rámci možností skvěle, posloužil jako velmi potřebný budíček pro celý anglický právní systém. Od nynějška nebude žádný zločinec usvědčený z teroristických činů či řečí propuštěn „automaticky“, ale až po řádné prověrce.

Iva Pekárková

A vypadá to, že Anglii, zemi tak hrdé na to, že její policejní složky jsou neozbrojené a napravují zločince pouze svou autoritou, nezbyde než policistům rozdat bouchačky. Ještě před deseti lety nosily zbraň jen speciální jednotky, zhruba 10 % policistů. Dnes už je to 15 % a zdá se, že tenhle poměr rok od roku stoupá.

Anglie se čím dál víc poameričťuje.

Nelíbí se mi to, ale asi to bude jediné řešení.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.