Iva Pekárková: Aby po vás nic nezůstalo

12. červenec 2022

Snad na každém parkovišti pro karavany v Západní Austrálii je kromě úžasného unisex záchodu, kde vždycky najdete toaletní papír, i cedule s prosbou: „Užívejte si dovolené, a než odjedete, přesvědčte se, že tu po vás nic nezůstalo.“

Na některých místech najdete odpadkové koše, na jiných ne. Pokud tam nejsou, předpokládá se, že si veškeré odpadky odvezete s sebou a později je uložíte do popelnic či recyklačních nádob.

Čtěte také

Bylo dojemné pozorovat, jak úzkostlivě se lidé snaží, aby po nich skutečně nic nezůstalo. Děvče asi tak třináctileté a zjevně ve spárech puberty bez protestů mašíruje dvě stě metrů k odpadkové nádobě se špetičkou vyčesaných vlasů. Starší manželský pár z Melbourne, který už půl roku táboří v karavanu, si zřídil vlastní recyklační stanici a všechny odpadky na místě pečlivě třídí. Chlapík kolem čtyřicítky honí po buši papírový kapesníček, který jeho tříletému synovi vyrval z ruky vítr.

Jasně, že je tu binec. To ale neznamená, že já po sobě neuklidím

Tím nechci říct, že je Západní Austrálie dokonale čistá. Na mnoha místech uvidíte střepy z pivních lahví, které tu nechal někdo, kdo toužil, aby po něm něco zůstalo, anebo komu to bylo fuk. Tu a tam se povalují obaly od žvýkaček nebo pytlíky od bonbonů, odhozené méně skrupulózními jedinci. Těžební společnosti dál ničí krajinu a jednotlivec s tím mnoho nenadělá. A korálové útesy kolem pobřeží dál umírají.

Situace není ideální.

Ale líbí se mi, že jsem ještě nikoho neslyšela zabručet: „Podívejte se na ten binec. Proč bych měl tenhle pytlík od bonbonů nosit až ke koši na odpadky? Proč bych se měl namáhat, když se tu povalují pytlíky, které zahodil někdo jiný? Proč bych se zrovna já měl snažit, když na to kašlou všichni ostatní?“

Nic podobného jsem neslyšela. Nikdo se nechlubil tím, že je mu všechno jedno. Naopak. Vypadalo to, že se každý chlubí tím, že mu čistota parkovišť pro karavany leží na srdci stejně tak jako osud přírody a krajiny v Západní Austrálii.

Iva Pekárková

A tohle nebyli ochránci a aktivisté, jen obyčejní lidé, kterým záleží na tom, aby po nich nic špatného nezůstalo. Ani na parkovišti, ani na světě. Nestarají se o provinění jiných. Začínají u sebe.

S tímhle přístupem k životu jsem se moc často nesetkávala. A přiznám se, že se mi líbí.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.