Iva Pekárková: Když vám na střeše zahnízdí racci

31. květen 2022

Bridport je jedno z těch anglických přímořských městeček, ve kterém zaparkovat auto na dvě hodiny znamená seškrabovat z něj racčí trus. S velkou pravděpodobností trus racků stříbřitých, kteří s prominutím kálí, kudy lítají, a výkal to bývá ministerský.

Před pár dny se párku racků stříbřitých zalíbila střecha bridportského policejního auta. Vystavěl si hnízdo hned u majáčku. Policistům nezbylo, než postižený vůz obložit oranžovými kužely, aby se k němu veřejnost nepřibližovala, a nechat ho stát na parkovišti. Vyhláška z roku 1981 totiž zakazuje vyhánět ptáky z místa, kde chtějí zahnízdit, či jejich hnízdo odstranit.

Čtěte také

Racek stříbřitý je na červeném seznamu ohrožených druhů vedený jako „opravdu o něj nemáme obavy“. Sice se poslední dobou počty racků trochu snížily, ale pořád je jich víc než dost. A nejsou zdaleka jen na pobřeží. Racky láká každá vodní plocha. Přemnožili se mimo jiné ve Worchesteru, který leží v hlubokém vnitrozemí Anglie. Vedení města Worchesteru se už léta pokouší racčí populaci snížit hned několika metodami – od využívání dravých ptáků k jejich lovení a plašení přes nahrazování skutečných vajec v racčích hnízdech plastovými až po vysílání racčích tísňových signálů.

Zkrátka a dobře: kdyby párek racků stříbřitých, který se usadil na střeše policejního vozu, v letošním roce nevyvedl mladé, nebyla by to z ekologického hlediska žádná tragédie.

Když to stojí ve vyhlášce…

Čtěte také

Ale vyhláška je vyhláška. A tak bude policejní auto v městečku Bridport stát na parkovišti, obklopené oranžovými kužely, nejspíš až do července, což je doba, kdy racčí mláďata vyletí z hnízda a přestanou ho potřebovat.

Pochybuju, že zrovna policejní auto bylo to jediné, na kterém si kdy racci vystavěli hnízdo. Možná připadalo rackům útulnější díky majáčku, ale vždyť i spousta jiných vozidel má na střeše zahrádky, větrací komínky, zkrátka struktury, o které můžete hnízdo opřít. Dovedu si představit, že většina lidí, když najde na autě podezřelou hromadu klacků, hromadu tiše odstraní a nečeká, až se v ní objeví vejce.

Iva Pekárková

To si ovšem policisté v Bridportu nemohli dovolit. V Anglii, věřte tomu nebo ne, se většina policistů snaží dodržovat zákony. Snad jim pořád zbývá dost vozů, aby mohli plnit své povinnosti, nechali se slyšet. Předpokládám, že se nebudou pokoušet zatýkat občany, kteří ze svého majetku odstraní racčí hnízdo. Přestože je to čin, za který můžete jít na půl roku do vězení a dostat pokutu v neomezené výši.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.