I když 101 hlasů nejspíš nezískáme, hlasování o nedůvěře vládě má smysl, tvrdí Kalousek (TOP 09)

24. červen 2019

Ve středu čeká vládu hlasování o nedůvěře vyvolané parlamentní opozicí. Také pražskou Letnou zaplnilo v neděli podle organizátorů kolem 250 tisíc odpůrců současné vlády, kteří žádají demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Nastal čas na změnu politického kurzu České republiky?

Organizátoři demonstrací se musí naučit myslet politicky a ubezpečit lidi v nouzi, říká Rychlíková

Demonstrace na pražské Letné

Čtvrt milionu lidí dorazilo podle organizátorů v neděli na pražskou Letnou demonstrovat proti vládě Andreje Babiše (ANO). Pořádající spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli obavám o nezávislost justice požaduje rezignaci ministryně spravedlnosti Marie Benešové i premiéra.

„V případě, že by Andrej Babiš podal demisi, tak padá celá vláda. Je právem opozice požádat o vyslovení nedůvěry, ale znamenalo by to návrat do roku 2013... Nejsou pro to důvody,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda sněmovního rozpočtového výboru za ANO Milan Feranec.

Ten připomněl, že ANO dostalo silnou podporu voličů hlavně díky Andreji Babišovi. „Takže ANO nemá jiného kandidáta na premiéra, tudíž nevidí důvod, aby došlo ke změně... Určitě máme spoustu velmi schopných lidí ve vládě i v poslaneckém klubu, ale nebudu teď spekulovat.“

Vyvolat hlasování o nedůvěře vládě je výsostné právo opozice, je to standardní záležitost... To je součást parlamentní demokracie a je to naprosto v pořádku... To, že opozice využije tuto demonstraci, je naprosto legitimní a je to součást politického boje.
Milan Feranec

Politik respektuje právo občanů vyjádřit svůj názor demonstrací. „Ale nesouhlasím s důvody požadavků. Nemyslím si, že paní Benešová je ohrožením nezávislosti justice a tak dále... Další kroky musí posoudit vláda a pan premiér. Věcně se této zemi daří, udělala se spousta věcí, část lidí je nespokojených, ale to je úplně normální.“

Lidé přišli na Letnou i s vědomím toho, že demonstrace nebude mít reálný dopad, míní komentátor Hartman

„Rádi bychom, aby nás vedli čestní politici,“ řekl herec Filip Rajmont

Více než 250 tisíc lidí v neděli podle organizátorů zaplnilo pražskou Letenskou pláň. Na akci pořádané spolkem Milion chvilek pro demonstraci lidé požadovali demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a nezávislost justice.

„Tato vláda zatím ještě nepadla a nepředpokládám, že ve středu padne... Je i varianta, že opozice bude požadovat předčasné volby... A ANO se k tomu nějak postaví, ale těch variant je strašně moc,“ shrnul současné možnosti dalšího vývoje Milan Feranec (ANO).

Tři scénáře

„Celý problém jde od pana Babiše, protože nezávislí ministři nejsou. Konflikt zájmů překáží nejen všem lidem v České republice, ale je to také obrovská mezinárodní ostuda,“ věří předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Ten nezpochybňuje, že ANO vyhrálo volby, že má vládnout a mít premiéra. „Ale premiér nemá zatěžovat svými problémy Českou republiku tak obrovským způsobem, jako činí pan Babiš.“

Nemyslím si, že využíváme této demonstrace. Ale to jsou dva rozměry: to, co bylo v neděli na Letné, byl občanský projev. To, co bude ve středu v Poslanecké sněmovně, bude politický projev… Úmyslně jsem na demonstraci nešel, aby mě některá probabišovská média nezneužila.
Miroslav Kalousek

Poslanec očekává, že opozice potřebných 101 hlasů pro vyjádření nedůvěry nezíská. „Ale i tak má hlasování smysl. Máme ústavní odpovědnost a kdy jindy než v okamžiku takového střetu zájmů by měla opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě? Když se to podaří, naplnili jsme svou politickou odpovědnost, a když nepodaří, tak také, ale někteří partneři ji odmítli.“

„Jsou tři scénáře: 101 a více poslanců zváží, že tento premiér už nemůže zastupovat Českou republiku a ANO navrhne nového premiéra. Druhý scénář je černější, tedy by poslanci rozhodli, ale ANO by trvalo na tom, že novou vládu opět povede pan Babiš. Třetí variantou jsou vždy předčasné volby,“ předložil vlastní vizi dalšího politického dění Miroslav Kalousek (TOP 09).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související