Babišovy kauzy se stávají čím dál větším tématem celé Unie, obává se europoslanec Niedermayer (TOP 09)

18. červen 2019

Staronový europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, který teď kandidoval na společné kandidátce se STAN, v Interview Plus označil „dotační“ kauzu premiéra Andreje Babiše (ANO) za velmi vážnou. Na druhou stranu, v Unii je prý 28 ‚troublemakerů‘.  

Petr Hartman: Varování před bankrotem nemusí brát Babišova vláda vážně

Andrej Babiš

Bude-li nadále stejným způsobem utrácet, potom zbankrotuje. Také tímto způsobem se dá nahlížet na štědrou ruku vlády.

„V posledních týdnech a měsících se situace v Unii změnila, a to k horšímu,“ říká Niedermayer.

Může za to šetření Evropské komise (EK) jak kolem premiérova konfliktu zájmů, tak ale i to, „jak se ukazuje, že přidělování dotací u nás probíhá často podivně. Mám pocit, že se z toho stává větší téma,“ dodává.

Až donedávna jsme německé novináře dvakrát nezajímali, teď se ale odvysílalo několik televizních dokumentů, které našeho premiéra zrovna nešetří. „Pro německé politiky je tak teď poměrně obtížné přesvědčovat občany, že je dobrý nápad odvádět do evropského rozpočtu desítky miliard jejich eur na to, aby podporovali chudší země, když ty peníze pak končí u našich miliardářů angažovaných v politice.“

Unie ale podle muže, který u nás dostal úplně nejvíc preferenčních hlasů, funguje na velmi vysoké suverenitě jednotlivých členských států. „Doufám, že tato aféra nepovede k tomu, že ostatní chudší země nebudou dál dostávat peníze a že nedojde k ohrožení kohezní politiky. Není to dobrá situace.“

Jourová teď nemá šanci

Na druhou stranu, v EU se podle Niedermayera rozhoduje o desítkách, stovkách důležitých věcí a naše pozice je velmi silná. „V řadě jiných oblastí je ČR vnímána jako důležitý spojenec. Ten problém se koncentruje jen na osobu premiéra a na rozhodování o dotacích, ale já vždy s nadsázkou říkám, že v Unii je 28 ‚troublemakerů‘ a pokud odejde Británie, tak jich stejně zůstane 27.“    

Fakt si tady někdo myslí, že máme platit Babišovo podnikání? Ptá se Fiala (ODS)

Petr Fiala

Jak se opoziční ODS staví k „dotační kauze“ předsedy vlády Andreje Babiše? Jaký bude další scénář a proč podporuje demonstrace v ulicích Česka? Otázky pro předsedu občanských demokratů Petra Fialu.

Díky dotační kauze pak vidí malé šance na získání silového rezortu v Evropské komisi pro ČR, tedy zřejmě pro eurokomisařku Věru Jourovou.

„Je to jen můj osobní názor, ale představa, že by ČR chtěla mít velký vliv na rozhodování o kohezní politice po těchto případech, by asi nezněla dvakrát populárně. Navíc, když předtím premiér silně prosazoval, že si chceme o kohezních penězích rozhodovat sami. Ve spojení s tímto (předběžným) auditem to zní ale naprosto katastroficky… To je jako by chtěl víc rozhodovat o tom, aby víc peněz směřovalo do pokladen jeho firem,“ tvrdí.

Na námitku, že přeci Babiš veškeré své podnikání vložil do svěřenského fondu, pak Niedermayer namítá, že „problém je v tom, že zisky jeho firem končí zas u premiéra. Sice tvrdí, že je neovládá, ale zisky firem, třeba i navýšené evropskými dotacemi, nesměřují k nikomu jinému… To podrývá onu tezi, podle které se od svých firem odřízl.“

Podpora velkých? Jinde zcela nemožné

Velký problém, který prý odkryla předběžná auditní zpráva EK, je vedle problémů premiéra i samotný způsob, jakým se v ČR dotace přidělují. Auditoři třeba popsali projekty, které mají velmi slabou inovační povahu a přitom obdržely dotace z projektu inovace.

Andrej Babiš: Ten audit je velmi pochybný...

Andrej Babiš

Následující slova pronesl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na úterní schůzi Poslanecké sněmovny během debaty kolem předběžné auditní zprávy Evropské komise. 

„Taky jsem tam zaznamenal, jak se rozhoduje o desítkách nebo stovkách milionů korun pro jednotlivé firmy. To ve mně vzbuzuje velké obavy, i když netvrdím, že ve zprávě nemohou být chyby. Celkově je můj pocit ale velmi znepokojivý.“ Proč?

„Pokud program pro rozvoj venkova skončí tak, že si většinu rozdělí velké potravinářské firmy, tak je na tom něco špatně. Pokud sem ročně směřují stovky miliard na zlepšení infrastruktury a naše silnice, dálnice a železnice vypadají, jak vypadají, tak se tady děje něco špatného.“

Podle Niedermayera by dotování velkých firem mělo být něco naprosto výjimečného. Upozornil i na další problematický postup, podle kterého česká vláda na podpoře „velkých“ trvá dál. Při nedávném vyjednávání nového dotačního období dostali ministři dokonce jako prioritní úkol zvrátit návrh EK, aby dotace dál nemohly směřovat do velkých firem.   

„Velká část zemí EU nějaké směřování dotací do velkých průmyslově zemědělských konglomerátů absolutně nezná a nepodporují, aby byly firmy větší a větší. Dokonce mívají nastavené finanční limity, kolik může jednotlivý zemědělec vůbec dohromady dostat. Naše země se ale tento návrh snaží, dosud úspěšně, blokovat,“ dodává.  

Co si myslí o spojenectví V4? Máme vůbec ještě nějaké společné zájmy? Proč nechtěl odpovědět na otázku, jestli je spokojený (nebo nespokojený) s prací předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související