Andrej Babiš: Ten audit je velmi pochybný...

7. červen 2019
Výrok týdne

Následující slova pronesl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na úterní schůzi Poslanecké sněmovny během debaty kolem předběžné auditní zprávy Evropské komise. 

Ta konstatovala, že český premiér je ve střetu zájmů, protože nadále kontroluje firmu Agrofert. České republice tudíž hrozí, že bude muset vracet peníze za neoprávněně čerpané dotace

„Ten audit je velmi pochybný. Já považuju ten audit za útok na Českou republiku, za útok na zájmy ČR, za destabilizaci ČR,“ prohlásil Andrej Babiš.

Trval také na tom, že neporušuje české ani evropské předpisy týkající se střetu zájmů. K předběžným materiálům Evropské komise se ještě musí vyjádřit české úřady. Jejich připomínky se promítnou do finální verze.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis slova o útoku na Českou republiku odmítl. Audit je připraven profesionály, kteří postupovali podle klasické auditní evropské procedury.

Výrok týdne analyzují Pavel Telička z hnutí Hlas, končící místopředseda Evropského parlamentu, a Kateřina Šafaříková, reportérka Respektu.

autoři: Martin Matějka , jpr
Spustit audio

Související