Hrdinové 21. století? Pomáhají tam, kde jsou potřeba

8. červen 2022

Hrdinou nemusí být jen voják nebo odbojář. Hrdinou může být i ten, kdo bez ohledu na vlastní nebezpečí pomáhá tam, kde je to potřeba.

Do oblastí humanitárních a živelních katastrof nebo válečných konfliktů spolu s dalšími neziskovými organizacemi vyjíždějí Lékaři bez hranic.

S jedním z nich, dětským chirurgem Janem Trachtou si povídá Lucie Korcová v další epizodě podcastu Hrdinové.

Čtěte také

„Samozřejmě, že se necítím být hrdinou, ale někdy, když se mi po noční službě uvařit hodně dobré jídlo pro děti, tak to jsem hrdina. Ale jinak ne,“ žertuje lékař.

„Hrdinové jsou místní zaměstnanci Lékařů bez hranic – sestry a lékaři, a to proto, že za minimální platy nezištně riskují své životy. Dlouhodobě žijí v těžkých podmínkách a dávají tomu mnohem víc než my.“

„Podívejte se na Ukrajince – jak dnes žijí, co dělají. Tam je spousta neviditelných hrdinů. Ale nevím, proč by měl být hrdinou někdo, kdo jede na šest týdnů operovat,“ uzavírá Jan Trachta.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.