Hrdiny odhalí krizové okamžiky dějin. Vždy byli mezi námi, stejně jako zrádci

30. květen 2022

Kdo je hrdinou pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou? Jaké bylo hrdinství výsadkářů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, od jejichž útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha uplynulo právě 80 let? A jak se liší od statečnosti Dagmar Šimkové, kterou komunisté věznili 14 let? Dají se činy odvahy mnoha osobností v moderních dějinách porovnávat? Jak změnila pohled na hrdinství ruská invaze a statečný boj Ukrajinců?

Pocházejí z různého prostředí, vykonávají odlišná povolání, a přesto je spojuje jedna věc – odvaha. Co tedy dělá hrdinu hrdinou? A kde se berou zrádci? 

To jsou otázky, na které se v nové jedenáctidílné podcastové sérii ptáme hrdinů i odborníků na nejrůznější historické etapy či na osobnosti. 

Mluvit budeme s těmi, které ostatní nazývají hrdiny, i když oni sami se tak nevnímají. Jsou to třeba Lékaři bez hranic nebo výsadkáři Armády České republiky.

„Krizová situace vyvrhne na povrch ty hrdiny, které nevychováte. Ti prostě ve společnosti jsou a vždy budou. Protože se dokáží postavit zlu, mají zakotveno morální chování,“ říká v jednom z podcastů historik Vojtěch Kyncl.

Veronika Kindlová a Lucie Korcová, autorky podcastu Hrdinové

Rabín David Maxa, historici Stanislava Vodičková, Jindřich Marek či Petr Blažek budou hovořit o těch, kteří už nejsou naživu, ale do historie naší země se právě jako hrdinové zapsali.

Uslyšíte příběh generála Sergeje Vojcechovského, kardinála Josefa Berana a studenta Jana Palacha to jsou jména některých hrdinů, které si Češi mohli začít připomínat až po listopadu 1989. A mnozí další zůstávají ve stínu zapomnění dodnes.

První díl podcastu Hrdinové vysíláme už v pátek 3. června s mimořádným hostem: prezidentkou Slovenské republiky Zuzanou Čaputovou.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.