Byl Jan Palach hrdina, nebo ne

16. červen 2022

Dne 16. ledna 1969 se v Praze upálil Jan Palach. Na protest proti okupaci Československa sovětskou armádou, na protest proti letargii, do které upadla společnost i proti obnovené cenzuře.  Lidé byli šokováni. Na několik dní se probudili, podepisovaly se rezoluce, studenti stávkovali a vše vyvrcholilo Palachovým pohřbem. Ten se stal masovým protestem proti okupaci.

Pak ale Čechoslováci opět upadli do pasivity. Od té doby se vedou spory, zda a jaký měl Palachův čin smysl, zda se student filozofie neměl režimu postavit jinak.

Čtěte také

Historik Petr Blažek v podcastu Hrdinové odpovídá na otázku, jestli Palach byl nebo nebyl hrdina: „Ano byl – obětoval to nejcennější, co měl“.  Jeho čin sice neodvrátil konec reformních časů, dotknul se ale jednotlivých lidí a leckomu zformoval jeho morální postoj.

Vždyť i za normalizace existovala celá řada lidí, která se režimu postavila.

Dvacáté výročí sebeupálení Jana Palacha se pak stalo příležitostí pro sérii protirežimních demonstrací, které vešly do dějin jako takzvaný Palachův týden – a stál na začátku občanské neposlušnosti, která vyvrcholila sametovou revolucí.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.