Kardinála Berana hlídala StB celých 14 let

15. červen 2022

„Eucharistie a práce“ – heslo kardinála a primase českého Josefa Berana. Duchovní se stal jediným Čechem pohřbeným ve Vatikánu vedle papežů v kryptě Svatopetrské baziliky. V roce 2018 byly jeho ostatky převezeny do Česka, jeho rodné země. Josef Beran totiž zažil pronásledování od obou totalit, které ve 20. století naši zemi ovládaly. O životě kardinála Berana hovoří v podcastu Hrdinové historička Stanislava Vodičková.

Za protektorátu byl pro své předválečné protinacistické postoje sledován gestapem. Po atentátu na Reinharda Heydricha byl zatčen a vězněn na Pankráci, v Terezíně a nakonec v Dachau.

Ani ve vězení nezapomínal na službu bližním, svou laskavostí a obětavostí se zapsal do paměti mnoha spoluvězňů.

Čtěte také

Po válce jeho už velká předválečná obliba mezi věřícími ještě vzrostla. Na jeho vysvěcení arcibiskupem v roce 1946 přišly stovky věřících.

Po roce 1948 Beran odmítl podřídit katolickou církev komunistickému režimu a exkomunikoval kněze a ministra Gottwaldovy vlády Josefa Plojhara.

Vsadit přímo za mříže si ho komunisté netroufli, ale uvrhli ho do internace – byl tak odříznut od světa pod neustálým dohledem StB, která se na něj snažila pořídit kompromitující materiály. Takto žil neuvěřitelných 14 let.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.