Hovoří Berlín. A učí se česky

26. květen 2023

Pořady připravované východoněmeckým rozhlasem pro české a slovenské posluchače byly za normalizace zvláštní žánrovou pochoutkou. Slavná minulost a skvělá současnost – tak by se dala shrnout témata, která redaktoři z Berlína přinášeli ve svém portfoliu.

V roce 1979 slavila NDR třicet let své existence, takže se mnoho relací východoněmeckého rozhlasu vracelo k zakladatelským momentům „demokratického“ Německa.

Čtěte také

Dominovala témata z 2. světové války, budovatelská hrdinství z 50. let nebo historky ze společného přátelství s Československem, například ve formě zvukové připomínky berlínské návštěvy Klementa Gottwalda v březnu 1952.

Naštěstí došlo v pořadech připravovaných v Berlíně (a poté vysílaných na československém federálním okruhu Hvězda) i na některá současnější témata. Studenti berlínského gymnázia ze čtvrti Treptow (pravda, neslo opět jméno Klementa Gottwalda) se podělili o své znalosti češtiny, vůbec ne špatné.

Atraktivní turistická nabídka

A nejen studenti se v NDR učili češtinu. Možná si ještě někteří znalci předrevolučního Berlína vzpomenou na český „Restaurant Praha“, který našel útočiště ve spodním traktu jednoho z východoberlínských věžáků na Leipziger Straße. V jeho prostorách byla v roce 1979 natočena vcelku roztomilá reportáž o tom, jak se studenti večerních kursů češtiny sešli na „konverzačním večírku“. Objednávání jídel v češtině dopadlo dobře, jenom originál plzeňské prý chybělo…

Čtěte také

Snad byla zvýšená obliba češtiny v NDR v té době způsobená i faktem, o kterém se pochopitelně nahlas nemluvilo: že totiž Československo bylo pro občany NDR jedna z mála destinací, kam se mohli bez omezení podívat. Takže cesty od Karlových Varů po Košice znamenaly pro jinak v kleci zavřené východní Němce mimořádně atraktivní turistickou nabídku.

V roce 1979 si NDR připomínala nejenom své narozeniny, ale také sto let od narození Alberta Einsteina, a tak se v pořadu Hovoří Berlín objevil i příspěvek o rekonstrukci Einsteinova venkovského domku u jezera ve vesničce Caputh nedaleko Postupimi, kde slavný vědec pobýval před svou emigrací z Německa na přelomu 20. a 30. let. A jistou kuriozitou je rozhovor s tehdejším ředitelem slavné drážďanské pokladnice Grünes Gewölbe, která byla o 40 let později vyloupena.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související