Jak šuměla Vltava? Aneb co vysílala východoněmecká prookupační stanice, která v roce 1968 otravovala rozhlasový éter?

17. srpen 2022

Pokud bychom to, co se po 21. srpnu 1968 odehrávalo v ulicích Prahy a dalších velkých měst, nazvali bouřlivými protesty, pak události, které se odehrávaly na rozhlasových vlnách, byly bitvou. 

Čtěte také

Na jedné straně stáli redaktoři Československého rozhlasu, vysílající z utajených improvizovaných studií, a na straně druhé do té doby neznámé stanice, které se snažily posluchače přesvědčit, že okupace je vlastně bratrskou pomocí.

Pořad z cyklu Archiv Plus věnujeme té, která se v tom záporném smyslu proslavila nejvíc - německému rádiu Vltava. 

Unikátní ukázky

Poslechněte si unikátní rozhlasový dokument, ve kterém mapujeme vznik, práci (a také konec) rozhlasové stanice, která východního Berlína vysílala denně 19 hodin programu na podporu okupace Československa.

Stanice, v jejímž zázemí byli i lidé s velmi problematickou minulostí, spojenou s nacismem. Stanice, která „otravovala“ rozhlasový éter neskutečných šest měsíců.

Pořad připravil redaktor David Hertl, ukázky z historických dokumentů načetli Adam Vidner a Slávka Brádlová. Uslyšíte také zvukové záznamy vysílání stanice Vltava, které pořídili Antonín Procházka z Plzně a Josef Pešek z Litoměřic. (repríza)

autor: David Hertl
Spustit audio

Související