Hejtman Grolich: Počty nově nakažených mírně klesají, ale hospitalizovaní zůstávají na lůžkách JIP

26. leden 2021

Jihomoravský kraj nechává očkovat seniory nad 80 let proti covidu-19 i bez povinné registrace. Na brněnském výstavišti už také funguje očkovací centrum, kromě něj by mělo vzniknout ještě sedm dalších vakcinačních míst a několik mobilních týmů. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je cílem očkovat 10 tisíc lidí denně, zatím ale chybí vakcína. „V první vlně jsme dostali poměrně dost vakcín, které jsme vyočkovali, a nyní musíme rozkládat v čase to málo, co dostáváme,“ říká.

Grolich přiznává, že kvůli výpadku dodávek vakcíny od firmy Pfizer se druhou dávkou očkuje později než 21. den po první. Od ministerstva zdravotnictví už jihomoravský hejtman dostal informace o tom, jak mají být dodávány vakcíny od firem Moderna a AstraZeneca.

Čtěte také

„Nějaká čísla nám říkají, ale máme opakovanou zkušenost, že realita je pak jiná. Vakcínu rozdělujeme, až když ji máme, nechceme ji dopředu nikomu slibovat. Počítám s tím, že to ve finále bude zase jinak,“ říká Grolich.

Vládě ovšem tyto nejasnosti nevyčítá, protože ani ona není v záviděníhodné situaci. „Jednají s různými dodavateli, kteří jim mění podmínky, počty a termíny. Nevím, jestli mají páky na to, aby z nich vymohli plnění toho, co slíbí,“ dodává.

Jihomoravskou prioritou je naočkovat seniory starší 80 let, a to v co nejkratším čase, ideálně v průběhu jara. „Není to jen o množství vakcín, ale i o sociálních a fyzických bariérách,“ vysvětluje Grolich, proč při očkování seniorů spoléhá na spolupráci s praktickými lékaři.

Další skupiny obyvatel by se primárně měly očkovat v centrech, jakmile na ně přijde řada.

Zpátky do škol, maturanti

Hejtman uvádí, že navzdory očkování mají jihomoravské nemocnice stále problém s množstvím nakaženého personálu a jednotky intenzivní péče jsou prakticky pořád plně obsazené.

Čtěte také

„Nějakou rezervu ještě máme, doufáme, že bude stačit. Počty nově nakažených i hospitalizovaných mírně klesají, jen nám zůstávají ležet na jednotkách intenzivní péče. Věřím tomu, že se to s týdenním zpožděním projeví,“ říká Grolich.

V nemocnicích a v očkovacích místech pomáhají vojáci, hasiči i policisté. „Museli jsme povolat studenty zdravotnických středních škol, protože jsme na tom byli s personálem na dně. Jsou schopní a velice kvalifikovaní a nemocnice si je chválí,“ popisuje.

Studenti maturitních ročníků by se ale brzy měli vrátit do škol. „Jsme připraveni jim zrušit pracovní příkazy, už je nebudeme dlouho držet v nemocnicích. Uvědomujeme si, že se musí hlavně připravit na maturitu,“ doplňuje.

Současně ale zdůrazňuje, že křivky zatím příliš neklesají a s dalším rozvolňováním je třeba být opatrný. „Nejsme v situaci jako na podzim, kdy se to zlomilo a čísla padala dolů. Teď se to spíš jen stabilizovalo, takže ještě nemůžeme vše otevřít a musíme být opatrní,“ uzavírá hejtman.

Kdo se podílel na přípravě očkovacího centra v Brně, které před nedávnem navštívil a pochválil premiér Andrej Babiš? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související